Verleden – Coens Column

Een jongen was ik – maar een aardige jongen? Ik zou het bij God niet meer weten. De God van Nederland heeft zijn bakkebaarden geschud en het laten sneeuwen in mijn hoofd. Als ik eraan terugdenk, lijkt mijn jeugd een wazige film die ik telkens weer voor het eerst lijk te zien. Ik zie een jongetje door de voordeur een huis uitstappen. Hij gaat voor het raam staan en blijft onophoudelijk naar zijn ouders zwaaien. Hij wil vertrekken, maar doet het niet. Het probleem is echter dat ik dat jongetje nooit geweest kan zijn. Hoe kan ik naar mijzelf kijken als ik mijzelf nog nooit heb gezien? Het zijn beelden van foto- en filmcamera’s die mijn herinneringen hebben vertroebeld.

Hoe moet dat geweest zijn voordat ieders leven werd vastgelegd door een camera? De enige manier om toen je leven te reconstrueren was aan de hand van je herinneringen en de verhalen van je familie. Misschien is dat niet eens zoveel verschillend met nu. Alleen nemen we tegenwoordig het heft in eigen hand, omdat wij maakbare mensen zijn. Ons leven moet worden vastgelegd voor het nageslacht, dat ons bestaan niet zal kunnen ontkennen! Wat we vergeten is dat ons nageslacht zich geen donder zal interesseren voor wat er met ons is gebeurd. Zij hebben hun eigen leven vast te leggen.

Soms kijk in de spiegel, net zolang tot ik samensmelt met de persoon naar wie ik kijk. Ik weet niet wie hij is, noch wie hij was. Ik kijk strak in zijn blauwe ogen, tot ik ze niet meer zie. Die eenwording, die altijd met een schok van existentiële bewustwording gepaard gaat, is voorbij zodra ik doorheb dat die is ontstaan. Het is zoals het ervaren van geluk; zodra je doorhebt dat je zojuist gelukkig was, ben je het niet meer. Het is de werkelijkheid die een spel met ons speelt en ons iets lijkt te willen zeggen. Het is het jongetje dat daar buiten staat. Hij zwaait naar de plaats waar hij vandaan komt, en waarnaar hij nooit meer terug kan. Hij blijft onophoudelijk kijken en zwaaien. Waarschijnlijk staat hij daar nog steeds.

Coen van Beelen

Be Sociable, Share!

Leave a Reply