Stapje voor stapje verder

Neerlandici op weg naar Indonesië
Studenten Nederlands kijken over de grens. Zij zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een reis naar Indonesië.

Niet blijven steken in eigen land
De Eiffeltoren beklimmen in Parijs, je vergapen aan het Colosseum in Rome, of een stukje over de Chinese Muur lopen. Als je Frans, Italiaans of Chinees studeert, zie je nog eens iets van het buitenland. Maar waar moeten de neerlandici eigenlijk heen op studiereis?

Reiscommissie NNP

Als het aan Eddy van Kuppevelt, Bibiane Vroegindeweij en Anchrit Edelaar van studievereniging Nieuw Nederlands Peil (NNP) ligt, blijven zij in ieder geval niet steken in eigen land. Zij zijn druk bezig om een reis te organiseren naar Indonesië.

Veel werk
Het idee hiervoor ontstond aan het begin van dit collegejaar, toen Bibiane en Eddy net zitting hadden genomen in het nieuwe bestuur van het NNP. Hoewel er al een traditie bestond om elk jaar een stad in België te bezoeken, besloten zij om het wat verder van huis te zoeken. Toen Indonesië – een voormalige kolonie van Nederland – als bestemming was gekozen, en Anchrit zich bij de twee had aangesloten, konden de voorbereidingen beginnen.

Die verliepen volgens Bibiane niet geheel zonder slag of stoot. “Het is een hoop werk; je moet echt alles stapje voor stapje organiseren”. Zo moesten ze eerst de nodige informatie verzamelen. En dat verliep niet erg snel. Het begon pas echt te rollen toen ze in contact kwamen met Olf Praamstra, hoogleraar Dutch Studies in Leiden. Hij bracht ze in contact met de juiste mensen in Indonesië, en wees ze op een goed reisbureau.

Utile dulci
Maar daarmee waren ze er nog niet; er moest ook nog een solide reisplan gesmeed worden. Want om subsidie binnen te halen, moesten ze wel kunnen aantonen dat er naast aangename, ook nuttige zaken op het programma zouden staan. De studiereis heeft daarom in de eerste plaats een didactisch doel.

Zo zullen de Nederlandse studenten in Jakarta ondermeer samenwerken met docenten en studenten van de Universitas Indonesia, die een grootschalige opleiding Nederlands kent. De focus zal hierbij liggen op tweedetaalverwerving. Volgens Anchrit kijkt men in Jakarta hier erg naar uit: “Ze hebben al aangegeven dat we vooral veel moeten gaan praten. Zo kunnen ze hun studie-object ook eens in levende lijve bestuderen”.

‘Magisch mooi’
Natuurlijk zal er gedurende de twee weken dat ze in het land verblijven, ook tijd genoeg zijn voor uitstapjes als historische stadswandelingen en bezoekjes aan theeplantages. Bibiane kijkt nu al uit naar een overnachting op het terrein van de Borobudur. “De zonsopgang schijnt daar ‘magisch mooi’ te zijn”.

Banden aanhalen
Maar zover is het allemaal nog lang niet. In aanloop naar de reis in oktober , worden er eerst nog diverse lezingen georganiseerd om de deelnemers te laten kennismaken met de Indische cultuur. Eddy: “Het is wel belangrijk dat je weet waar je straks twee weken lang heen gaat”.

In ieder geval hopen ze op een geslaagde reis, en een mooie ervaring erbij. Eddy: “En wat mooi zal zijn, is als de Indonesische studenten dan ook op studiereis naar Nederland komen. We hopen de banden tussen de landen en universiteiten te hebben aangehaald”.

Lars de Kruijf

Leave a Reply