Arbeidsmarktoriëntatie voor geesteswetenschappers in tijden van crisis

broodjes lebkovVrijdag 19 maart vond in het Lipsius het Arbeidsmarktcongres voor Geesteswetenschappen plaats. Was het hier in crisistijd op de arbeidsmarkt extra druk? Of zijn studenten juist minder met hun toekomst bezig?

‘Het gaat tot nu toe erg goed’, vertelt Geert Klein Wolterink (student Geschiedenis) van de organisatie van het Arbeidsmarktcongres voor de Geesteswetenschappen tussen de broodjes van de Lebkov en de stands waar Doxis, TTP en stagebemiddelingsbureau Integrand zich presenteren. De deelnemers aan het congres druppelen langzaam het Arsenaal binnen waar contact kan worden gelegd met de aanwezige bedrijven en de innerlijke mens verblijd wordt met een heerlijke lunch.‘Bas Haring en Andrea van de Pol stonden in de file, maar we hebben dr. Wim van den Doel (decaan van de faculteit Geesteswetenschappen) gewoon wat langer laten doorpraten.’

Fotoalbum Arbeidsmarktoriëntatie voor geesteswetenschappers 19 maart
Album weergeven
Diavoorstelling afspelen

Workshops redelijk vol
Toch valt de opkomst een beetje tegen. Het aantal deelnemers ligt rond de negentig, terwijl de organisatie had gehoopt op minimaal honderd man. ‘Zeker door de crisis hadden wij verwacht dat de opkomst hoger zou zijn’, vertelt Geert, ‘maar de workshops zitten redelijk vol, dus we mogen niet klagen.’

 • Adviesbureau Coebergh
  Zijn collega Claudia Heller (studente Geschiedenis) denkt dat dit misschien te maken heeft met de mentaliteit van de gemiddelde geesteswetenschappenstudent, die is over het algemeen namelijk moeilijk te motiveren voor dit soort activiteiten. Zelf hoopt Claudia vandaag connecties op te doen en doet ze mee aan de workshop van adviesbureau Coebergh.
 • Kunsthandel Hoogsteder en Hoogsteder
  De meeste deelnemers aan het congres zijn hier puur om zich te oriënteren. Zo ook Anne-Wil Jens (studente Kunstgeschiedenis). Zij doet mee aan de workshop van Hoogsteder en Hoogsteder, om te kijken of een carrière in de kunsthandel iets voor haar is.
 • Buitenlandse Zaken en HP/De Tijd
  Ook Rembrandt Rowaan (student Geschiedenis) is hier vandaag om te kijken welke kant hij op wil met zijn studie, want hij weet het nog helemaal niet. Hij doet mee aan de workshops van Buitenlandse Zaken en HP/De Tijd.
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Maar voor Suzanne Verhaar (studente Ruslandkunde en Politieke wetenschappen) is het meer dan oriëntatie alleen. Zij heeft vorige week haar scriptie ingeleverd en moet nu bedenken wat ze met haar afgestudeerde leven wil gaan doen. ‘De arbeidsmarkt is niet erg gericht op Geesteswetenschappenstudenten, dus het is erg belangrijk om te laten zien wat je waard bent. Bovendien is de buitenwereld vaak erg snel om je in een bepaalde wereld te duwen, terwijl je daar helemaal niet in past. Het is dus de kunst om bij jezelf te blijven.’ Waar de buitenwereld Suzanne geschikt voor vindt? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken – waar ze overigens straks wel een workshop gaat volgen.

Stage?
Niet alleen bedrijven staan op de banenmarkt, ook stagebemiddelingsbureau Integrand heeft een stand. Mark Von Weiler (student Geschiedenis) staat met Integrand op de banenmarkt, maar doet zelf ook mee aan het congres. Hij is vooral geïnteresseerd in de workshop van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook de zogenaamde ‘netwerkborrel’ slaat hij zeker niet af. Zijn collega Dorrit Sliepen (studente Rechten) vertelt dat mensen vaak onterecht denken dat Integrand er vooral is voor rechtenstudenten en bestuurskundestudenten. ‘Maar dat is zeker niet het geval’, vertelt Dorrit, ‘Omdat wij een nationale organisatie zijn, hebben wij stages door het hele land. Ook voor de Geesteswetenschappenstudent, zeker in het bedrijfsleven.’

Onbevangen
Emiel van der Hart (student Geschiedenis) heeft vorig jaar het Arbeidsmarktcongres georganiseerd en is tevreden met het werk van zijn opvolgers. Hij weet zelf al redelijk wat hij in de toekomst wil gaan doen, Emiel wil het onderwijs in en heeft ook al een tijdje les gegeven. Hij heeft voor vandaag geen direct doel: ‘Ik ben hier onbevangen heengegaan.’

Leave a Reply