Passie – Coens column

Een mens is gedoemd zich af en toe over te geven aan prozaïsche handelingen, zoals het voederen van een huisdier, het voederen van een medemens, of het doen van boodschappen. Toen ik dat laatste onlangs deed, vielen mij direct de paasbanketstaven en de paaskerststollen op. Kijk, dat doet me nou deugd, een kruidenier die op de hoogte is van wat er in de wereld gebeurt. Het moet een ingewikkelde klus zijn om de waan van de dag structureel te volgen, en om die ook nog eens te laten weerspiegelen in je winkelassortiment. Wat dat betreft is een kruidenier een soort priester: hij biedt aan wat het volk nodig denkt te hebben, en af toe heeft hij een bonusaanbieding.

Terwijl ik wat stond rond te scharrelen tussen de legbatterijkipfilets, klampte een vrouw me aan. ‘Wist u dat er een realitysoap komt met volkszanger Frans Duijts in de hoofdrol?’ Ik wist het. De vrouw keerde teleurgesteld huiswaarts. Ze had iemand willen blijmaken met nieuws. Hoe kon ze weten dat ik, net als de kruidenier waar ik mijn boodschappen doe, op de hoogte ben van de wereld om mij heen?

Ik vond het jammer dat ze zo snel was weg gegaan. Ik had haar kunnen vertellen hoe ik laatst langs een reclamezuil reed met aan de ene kant een poster voor de Johannes Passion en aan de andere kant een voor de Judas Passion. Het mag duidelijk zijn dat Jezus de komende dagen nog talloze malen zal sterven in de betere theaters van Nederland, voor een geringe vergoeding uiteraard.

Wist u trouwens dat Passie maar één letter scheelt met Bassie?

Thuisgekomen – het was al laat – sneed ik een zacht bolletje doormidden. ‘Dit is mijn lichaam,’ prevelde ik onhoorbaar. Ik sneed me per ongeluk in mijn handen, dat zul je altijd zien. Na mijn avondmaal verstopte ik een ei dat ik binnenkort kwijt zal zijn. Ik sloeg mijn benen kruislings over elkaar en viel voor de televisie in een diepe slaap. Ver weg, in een ander universum, zong de volkszanger Frans Duijts een Nederlands liedje voor me. Maar ik werd niet meer wakker.

Coen van Beelen

Leave a Reply