Stichting ‘Wij helpen daar’ weer met Leidse studenten naar de Balkan

Stichting ‘Wij helpen daar’ gaat ook deze zomer weer van start om zich in te zetten voor de minderbedeelden. Studenten konden zich tijdens de informatieavonden inschrijven voor vier projecten op de Balkan. Op deze manier combineren zij hun zomervakantie met vrijwilligerswerk.

groepsfoto

Drie jaar geleden heb ik meegedaan aan een project in Nis. Omdat dat project toen nog nieuw was, was het toch wel spannend of alles goed zou verlopen. Uiteindelijk hebben we er samen met de kinderen een fantastische tijd van gemaakt. Het was erg warm, dus we hebben lekker gezwommen en een watergevecht gehouden, en we zijn met ze naar een soort Spa geweest. We hebben ook een middagje geknutseld. Daarbij hebben we een dagje bedden geschuurd en gelakt, waar de directie van het tehuis erg blij mee was en waar we samen met de kinderen veel lol aan hebben beleefd.

Wat mij het meeste is bijgebleven was het bezoek aan een circus dat toevallig op dat moment in de stad was. Er waren verschillende acts die stuk voor stuk niet zo veel voorstelden, maar die de kinderen geweldig vonden! Het was heel mooi om te zien hoe blij en dankbaar de kinderen waren. Ik kan dan ook iedereen aanraden om een keer zo’n reis te maken. Wellicht dat ook ik dit jaar weer op de Balkan te vinden ben. Want met zo’n reis zie je pas hoe verwend we hier eigenlijk in het Westen zijn en merk je dat gelukkig zijn absoluut niet in het materiële hoeft te zitten.

Leidse studenten sinds 1994 op de Balkan
‘Wij helpen daar’ startte haar eerste project in 1994 op de Balkan en is sinds die tijd altijd draaiende gehouden door Leidse studenten. Daar waar hulp het hardste nodig is, worden nieuwe projecten gestart en daar waar geen hulp meer nodig is, worden projecten gesloten. Lopende projecten worden, na zorgvuldige voorbereiding, met een groep van zo’n tien studenten bezocht.

Lach
De projecten zijn er vooral op gericht om een lach op het gezicht te toveren van mensen die door omstandigheden in een minderbedeelde situatie terecht zijn gekomen. Zo is er een tehuis in Kroatië voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, dat ook deze zomer weer bezocht zal worden. Omdat bewoners bijna nooit van het terrein af komen, gaan de studenten met hen wandelen, koffiedrinken en zwemmen. Ook organiseren zij activiteiten bij het huis zelf als: knutselen, schilderen en muziek maken.

Onvergetelijk
Een ander project is een tehuis in Servië voor kinderen met een verstandelijke beperking. Door gebrek aan personeel kunnen de kinderen niet voldoende begeleid worden en brengen zij het grootste deel van de dag door op bankjes, wat hun ontwikkeling niet ten goede komt. De studenten die de kinderen bezoeken, zullen hen vooral veel aandacht schenken, wat al voldoende is om hen een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Verzoening
Verder wordt er in Sarajevo een verzoeningskamp georganiseerd, om jongeren van verschillende etniciteit en religie met elkaar in contact te brengen. Jongeren vanuit heel voormalig Joegoslavië zijn welkom om deel te nemen aan het kamp. Ook nu het gewapende conflict voorbij is, blijken er nog veel vooroordelen te bestaan tussen mensen van verschillende etnische groepen. Het kamp is erop gericht om deze vooroordelen zo veel mogelijk weg te nemen door samen activiteiten en workshops te doen.

Activiteiten
Ten slotte gaat er ook dit jaar weer een groep naar de stad Nis in Servië, waar twee weken lang een tehuis wordt bezocht voor kinderen die om verschillende redenen uit hun eigen huis zijn geplaatst. Ook is er een vleugel met daarin een soort blijf-van-mijn-lijfhuis. Door gebrek aan geld is er voor de kinderen in de zomervakantie weinig te beleven. ‘Wij helpen daar’  neemt hen dagjes mee uit, of organiseert activiteiten op het terrein zelf.

Emy van Steekelenburg

Bezoek ook de website van Wij helpen daar

Leave a Reply