Vlinders in je buik. Reportage vanuit het buitenland, deel 1

Studeren in het buitenland: een van de belangrijkste ervaringen, niet alleen in je studie, maar ook in je leven.

Oriënteren: waar?
Al in mijn eerste jaar begon ik met me te oriënteren. Ik wilde graag weten wat ik interessant vind en waarmee ik mijn (juridische)kennis kan verbreden. Na tientallen malen de site te hebben bekeken, wist ik dat ik in mijn derde jaar één semester in het buitenland zou volgen. De keuze was tussen een Franse en een Duitse universiteit. Zowel Frans als Duits zijn belangrijk in Europa en binnen juridische wereld. 

Bekijk de fotoserie: Studeren
in het buiteland: Ludwig-Maximilians-Universität München

Na een tijdje te hebben getwijfeld, heb ik voor Duitsland gekozen. Ten eerste omdat één semester in Frankrijk te weinig is om een juridische kennis te verbreden en ten tweede vond ik Franse universiteiten niet goed genoeg. Daarna stond ik voor de keuze van de stad. München was voor mij vanzelfsprekend de beste optie. In deze stad kun je zoveel beleven en tegelijkertijd je kennis verbreden. Daarnaast is Ludwig Maximilians-Universiteit(LMU) een van de beste universiteiten van Duitsland en Europa, met ruim 45.000 studenten en 18 verschillende faculteiten. Dat is drie keer zo veel als in Leiden.

 • Reportage uit het buitenland, deel 2
 • Reportage uit het buitenland, deel 3
 • Read More >>

  Hoe?
  Erasmus is het meest gangbare uitwisseling binnen Europa. Deze beurs dekt zo ongeveer de helft van je onkosten. Toen ik eenmaal gekozen heb waar ik naartoe wilde, werd ik onplezierig verrast door het feit dat mijn faculteit geen Erasmus-contract met de Rechten faculteit van LMU heeft. Dit hield mij echter niet tegen en ben ik opzoek gegaan naar een manier om toch met een beurs naar München te kunnen gaan. De Faculteit der Sociale Wetenschappen had wel een contract met LMU, heb ik uitgezocht. Na contact te hebben opgenomen met de buitenlandcoördinator van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, mevr. Simic, was ik opgelucht. Ze vertelde mij dat ik de beurs zou krijgen en dat ik formeel gezien als student Antropologie naar München moest gaan. In München zou ik juridische vakken mogen volgen. Ik moest nog wel een aantal formulieren invullen: formulieren voor de aanvraag van de beurs en formulieren voor de inschrijving in de rechtenfaculteit van LMU.

  Laatste puntjes op de ‘i’
  Toen alles in Nederland eenmaal geregeld was, begon ik me te oriënteren in München. Ik wist niet zeker of ik een kamer zou krijgen, welke vakken in zou moeten volgen, hoe de studie eruit ziet, etc. Als je aan iets nieuws begint, heb je veel vraagtekens die je één voor één zou willen wegwerken. Gelukkig waren er in LMU medewerkers die mij hierbij hielpen. De woning werd voor mij geregeld, ruim 8 weken voor het vertrek ontving ik een bericht hierover. Gelukkig! Nu kon ik eindelijk mijn treinticket boeken.

  Het onderwijssysteem in Duitsland verschilt van het Nederlandse, en het is een uitdaging om het beste daarvan eruit te halen en te gebruiken. Het zomersemester begint hier in april, zodat ik nog een aantal vakken in Leiden kon volgen, waardoor ik geen vertraging zou oplopen. De vakken in LMU kon ik niet van tevoren uitkiezen, pas een aantal dagen voor het begin van nieuwe semester. Hierdoor werd het wachten nog spannender.

  Vertrek:
  Met een beurs, Erasmus-bevestiging en een ticket op zak vertrok ik vanuit Utrecht met de trein. Aangekomen in München, stond ik met een zware koffer op het station. Ik wist waar ik naartoe moest, en toch sta ja daar, op het station, met de vlinders in je buik. Hoe zal het zijn? Ik dacht niet te lang na en kocht een dagkaart, waarmee ik de hele dag door de binnenstad kon reizen. Na de aankomst in het Olympische ‘dorp’ kreeg ik de sleutels van mijn kamer, op een kantoor van een studentenorganisatie die voor deze woningen zorgt. Een ruime kamer met een klein keukentje een een badkamer en een prachtig uitzicht, wat een luxe. En nu nog uitpakken en voorbereiden op een grote avontuur!

  Rona Nisar

  Leave a Reply