‘Door mijn studie Geschiedenis kan ik beter nuanceren’

Ook benieuwd waar je na je studie terecht kunt komen? Ga eens stage lopen! Studenten vertellen over hun ervaringen. Deze keer: Renée Konings. Zij loopt stage loopt bij Geschiedenis 24, het digitale tv-kanaal van de VPRO over geschiedenis.

Naam: Renée Konings
Leeftijd: 21
Studie: Geschiedenis en de Praktijkstudie Journalistiek & Nieuwe Media
Stage: Geschiedenis 24, Mediapark, Hilversum
Periode: 4 januari t/m 28 april
Tijden: 5 dagen in de week, 36 uur

Het is nog rustig op de kleine redactie: ‘We hadden gisteren een afscheidsfeestje van een collega, dus iedereen zal wel wat later zijn.’ Samen met vier andere redacteuren – allemaal jonge mensen – houdt Renée zich onder andere bezig met de zogenaamde themaweken vullen, passend beeldmateriaal zoeken en stukjes voor de website schrijven. Op dit moment doet ze research voor een zelfgemaakte productie: Plaats van herinnering, waar ze in Kornwerderzand een filmpje op gaan nemen.

Stageplek via mail
Vorig jaar mei kreeg Renée via haar studie een interne mail over een stageplaats bij Geschiedenis 24. ‘Het profiel van de stagiair die ze zochten paste eigenlijk precies bij me’, vertelt Renée, ‘de gevraagde periode kwam voor mij toen alleen niet goed uit.’ Ze gaf dit aan en werd uitgenodigd voor een gesprek: ‘In pak ging ik toen naar het linkse Hilversum’. En ze werd aangenomen, voor de periode van haar voorkeur, vanaf januari 2010.

Meer Journalistiek dan Geschiedenis
Hoewel deze stage eigenlijk meer aansluit bij de minor Journalistiek en Nieuwe Media, heeft Renée er zeker wat aan dat ze Geschiedenis studeert: ‘Door mijn achtergrond kan ik onderwerpen beter plaatsen in de tijd.’ Ook is ze goed in het nuanceren van belangrijke informatie: ‘Zo vraag ik me bijvoorbeeld vaak af of je iets wel op een bepaalde manier kan zeggen.’ Dat is belangrijk, want bij Geschiedenis 24 moet de stof gepopulariseerd worden voor een groot publiek, maar dit moet niet natuurlijk niet te ver doorschieten.

begeleider klaas haasnootStage als speeltuin
Stagebegeleider Klaas Hazenoot – zelf ook redacteur bij Geschiedenis 24 – is erg tevreden over Renée: ‘Ze is ambitieus en heeft bovendien met haar studies precies de juiste achtergrond, want vaak zijn we erg inhoudelijk bezig met geschiedenis.’ Klaas vertelt verder dat ze bij Geschiedenis 24 om de drie of vier maanden een nieuwe stagiair aannemen: ‘Deze stage is erg leuk omdat er zoveel vrijheid is. Je kunt zelf ideeën aandragen en ze uitvoeren. Je doet research, je gaat mee met de opnames,  je helpt mee met het monteren, kortom: deze stage is een soort speeltuin.’

Niet voor de punten
Voor de punten loopt Renée trouwens geen stage: ‘Ik wilde graag weten of ik verder wilde met geschiedenis of met journalistiek.’ En het heeft geholpen, want Renée heeft uiteindelijk besloten om volgend jaar in ieder geval eerst een master geschiedenis in Utrecht te volgen. Wat ze daarna gaat doen weet ze nog niet. 

Wil je ook stage lopen? Kijk dan even bij:

 • Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden
 • Studenten Loopbaan Service FSW
 • Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen  
 • Tips van Renée:
  • Begin op tijd met het regelen van je stage bij het Loopbaancentrum, het administratieve werk kan namelijk veel tijd in beslag nemen.
  • Laat je stageplan goedkeuren voordat je begint aan je stage, anders bestaat er een kans dat je studiepunten misloopt.
  • Geef op je stageplek aan wat je wilt doen en denk mee, neem initiatief!

  renée achter bureau

  Leave a Reply