Overnachten in Casablanca

Studenten Rechten op studiereis naar Marokko
Leden van de juridische studievereniging European Law Students’ Association Leiden, ELSA Leiden, maakten een studiereis naar Marokko. Dertig studenten uit verschillende jaren van de opleiding rechten vertrokken voor negen dagen naar het land.

studievereniging ELSA
Deelnemers bij de grootste moskee van Casablanca, Hassan II Moskee

Gestrand
Zondag 18 april zouden zij weer terugkeren in Nederland. Op dat moment was al het Europese luchtverkeer gestaakt in verband met een aswolk van de uitbarstende vulkaan in IJsland. Om die reden cancelde de luchtvaartmaatschappij ook de vlucht die de studenten van ELSA zouden nemen. Gelukkig waren ze nog in hun hotel in Casablanca toen ze dat bericht te horen kregen. ‘Noodgedwongen’ moesten de studenten hun verblijf daar verlengen met een paar dagen. Veel van hen genoten deze extra dagen van de Marokkaanse zon of bezochten nog een aantal bezienswaardigheden. Afgelopen woensdag kwam er een eind aan de verlengde studiereis toen de gestrande studenten arriveerden op Schiphol.

Multinationals
In Rabat stonden bezoeken aan de Nederlandse ambassade en Mohammed V University op het programma. Daarnaast bezochten de studenten de multinationals Heineken en Akzo Nobel in Casablanca. Bij deze instanties werden ze rondgeleid en geïnformeerd door werknemers, professoren en studenten. De Leidse studenten kregen door deze bezoeken een goed beeld van het rechtensysteem en de rechtenopleiding in Marokko.

Kolonie
Het land is een Franse kolonie, het rechtensysteem is daarom grotendeels hetzelfde als in Frankrijk. Dat geldt vooral voor het bedrijfsrecht en ondernemingsrecht. Het familierecht is wel heel anders, daar kun je de invloed van de Islam goed merken. Het onderwijs is ook enigszins anders georganiseerd in Marokko. Zo duurt een masteropleiding daar twee jaar, vergeleken met een jaar in Nederland. Studenten ontvangen wel, net als in Nederland, een subsidie van de overheid, voor hun huur en levenskosten. In Marokko studeren er meer vrouwen rechten dan mannen. De banenmarkt voor afgestudeerden is er nog niet zo groot, omdat het land zich nog aan het ontwikkelen is.

Cultuur
Naast de serieuze zaken was er ook tijd om de Marokkaanse cultuur op te snuiven. In Marrakech maakten de studenten een stadswandeling, bezochten ze de Marokkaanse markt en een moskee met mooie mozaïeken. Voorgaande jaren reisden studenten van ELSA Leiden af naar Rusland en Turkije. Waar de trip volgend jaar heen gaat weten ze nog niet. Het is wel te hopen dat er dan geen vulkanen op uitbarsten staan.

Meer weten over studievereniging ELSA Leiden?

Leave a Reply