Stelling van de week: ‘Schaf Grieks en Latijn af op school’

De klassieke talen liggen al langere tijd onder vuur. De overheid stelde kort geleden een onderzoek in naar de waarde van Grieks en Latijn in het onderwijs. Wat denken Leidse studenten: hebben de klassieke talen nog een toekomst of zou het beter zijn om ze te schrappen uit het lespakket op de middelbare school?

NRC-Handelsblad: Grieks en Latijn is zonde van de schaarse onderwijstijd

Hoe denk jij hierover?

Annehilde (24, Master Biomedical Sciences) Daar ben ik het mee eens. Bij ons op school werd ook geen Grieks en Latijn gegeven, daarvoor in de plaats konden leerlingen voor Spaans of Russisch kiezen. De klassieke talen kunnen beter plaats maken voor modernere talen die veel meer worden gesproken.
Vincent (21, Psychologie) Daar ben ik het niet mee eens. Twee vrienden van mij studeren klassieke talen. In je opleiding, maar ook in onze moderne cultuur en onze taal merk je dat de basisprincipes zijn terug te leiden tot de klassieke taal en cultuur.
Pauline (23, Master Chemistry) Ik vind dat de keuze bij de scholieren moet liggen. Zelf heb ik Latijn gevolgd op de middelbare school. De kennis die ik toen opdeed, gebruik ik niet dagelijks, maar toch denk ik er nog regelmatig aan. Het meervoud van collega is bijvoorbeeld collegae omdat collega een ‘a-stam’ heeft.

Leave a Reply