“Meneer, waarom kijkt Wilders altijd zo boos?”

BinnenhofNa jarenlang in een interieur- en verlichtingszaak gewerkt te hebben was hij het zat. Cees van Beek (24, student Politicologie) wilde wel eens een baantje dat meer in de lijn van zijn studie lag. Door een vriend werd hij gewezen op een vacature bij het Bezoekerscentrum Binnenhof.

Sinds 2007 geeft hij als gids rondleidingen door de Ridderzaal en de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer. "Na het sollicitatiegesprek moest ik een korte proefpresentatie geven in het Nederlands, Engels en Duits, dat was wel spannend!" Ondertussen draait Cees zijn hand niet meer om voor een rondleiding van anderhalf uur voor vijftig mensen. "Het grote voordeel van dit werk is dat je goed leert presenteren en gevoel krijgt voor groepsdynamiek. Ik durf steeds meer grapjes op mijn publiek uit te proberen. Dat is ook wel nodig, want als je elke keer precies hetzelfde verhaal vertelt kan het saai worden." De diversiteit aan groepen is groot. VMBO-klassen, diplomaten, toeristen en huisvrouwenverenigingen; alles komt voorbij. De leukste vragen krijgt hij van de buitenlandse gasten. Zoals de Britten, die zich altijd zeer verbazen over de hoeveelheid verschillende partijen in het Nederlandse politieke bestel en de eeuwige noodzaak tot coalities. Het bestaan van een koningin in een democratie die ook nog eens een troonrede voorleest die niet door haarzelf maar door het kabinet wordt geschreven kan tevens op verbazing rekenen, met name onder Amerikanen. Maar ook basisschoolleerlingen vragen zich het nodige af, bijvoorbeeld waarom Geert Wilders altijd zo boos kijkt. " Die onverwachte vragen zijn het leukst, omdat ze je weer een frisse blik geven op de Nederlandse politiek." Sinds hij dit werk doet ziet Cees de zogenaamde kloof tussen de burger en Den Haag veel minder somber in. "Ik zie in mijn rondleidingen zoveel mensen die geïnteresseerde vragen stellen, die zijn echt niet vervreemd van de politiek."

Leuke extraatjes van het werk zijn de excursies naar onder andere het privé-archief van de koningin in Paleis Noordeinde en een kijkje achter de schermen bij de griffie van de Tweede Kamer. "Af en toe zie je tijdens het werk kopstukken uit de politiek voorbijlopen of blijkt er opeens een Zambiaanse minister in je groep te zitten."

Het werk als freelance gids is zeer flexibel en prima met de studie te combineren. "Per maand kun je aangeven welke dagen je wilt werken en aan de hand daarvan word je ingedeeld."

Informatie over de studie Politicologie in Leiden | Bezoekerscentrum Binnenhof

Op de vraag of hij zelf ooit als politicus in de gebouwen aan de slag zou willen gaan antwoordt hij: "Zeg nooit nooit. Met mijn specialisatie in de Internationale Betrekkingen heb ik mijn pijlen meer gericht op een Europese carrière, als diplomaat of als medewerker van een internationale organisatie. Maar ik sluit niks uit. Lekker politiek antwoord hè?"

Leave a Reply