Twittertijdperk – Coens column

We stonden voor de deur van het Koffiehuisje, mijn goede vriend en ondergetekende. De middag liep ten einde. We hadden zojuist samen wat gedronken; ik een kopje rooibosthee en hij een cappuccino. Volgens de Italianen mag je alleen ’s ochtends cappuccino drinken, maar daar stoorde mijn vriend zich niet aan. Ik hield de traditie van de door mij zo geliefde spaghetticonsumenten uiteraard wel in ere. Bovendien lust ik geen koffie.

Toen we afscheid wilden nemen brak de zon door. De zonnestralen die onze hoofden goudkleurden waren zwanger van mooie beloften. We namen geen afscheid maar liepen naar een literair café dat maar geen literair café wil worden. Vlak voor de ingang stond Politicus. Hij deelde flyers uit en lachte naar de mensen die zich in de buurt van hem hadden verzameld.

Ik probeerde nog om ongezien weg te komen, maar Politicus had mij al in de gaten. ‘U gaat toch zeker wel stemmen?’ vroeg hij. Hier kwam ik niet meer onderuit. Ik schraapte mijn keel om te antwoorden maar Politicus sprak alweer. ‘U weet dat er miljarden moeten worden bezuindigd en dat uw koopkracht behouden moet worden. Daar ga ik voor zorgen!’ Ik vroeg me af wat mijn koopkracht was en of ik wilde dat die behouden werd. ‘Wat drinkt u ’s avonds na het eten graag?’ vroeg ik uiteindelijk. ‘Een cappuccino,’ antwoordde Politicus, terwijl hij weer een stem had verloren, ‘dat heb ik gisteren toevallig nog getwitterd.’

Mijn vriend legde zijn hand op mijn schouder. ‘Coen, welkom in het Twittertijdperk.’ Het Twittertijdperk… Het klonk als de nieuwe thriller van Dan Brown. ‘Ik ga naar huis,’ zei ik tegen mijn vriend, ‘ik voel me niet lekker, ik denk dat ik verkiezingskoorts heb.’ Thuisgekomen ging ik nog even achter mijn computer zitten. Ik had een mail gekregen waarin stond dat Rita Verdonk mij nu volgt. Waarschijnlijk als ‘dank’ voor het feit dat ik Roestige Rita sinds een paar dagen volgde. Ik ging naar het account van Politicus. Zojuist fijne gesprekken gehad met burgers. Volgens mij begrijpen ze mijn boodschap. Nu billen afvegen want zit op wc. Straks een cappuccino. Welkom in het Twittertijdperk, zei ik, en deed de computer uit.

Coen van Beelen

Leave a Reply