‘We zijn erin getuinkabouterd!’

Foto van de week
‘De enorme kabouter van Otto Bufonto, in hartje Berlijn!’, mailde Anton van Blijswijk, ‘student Kunstgeschiedenis’, ons een paar weken geleden. In de afgelopen nieuwsbrief kon iedereen meegenieten van onderstaande foto die van Blijswijk tijdens een ‘studiereis naar Berlijn’ gemaakt zou hebben. Maar wat blijkt? Van Blijswijk studeert helemaal geen Kunstgeschiedenis maar Biomedische wetenschappen. En de enorme kabouter? Een virtueel monument van Stefan Roloff, een project waarbij enorme kabouters op het Berlijnse Schlozzplatz zijn gefotoshopt en in de virtuele wereld van googlemaps te bewonderen zijn.

Van Blijswijk: ‘Ik heb de foto opgestuurd als een grap, om te kijken wat er zou gebeuren. Dat de foto ook echt in de nieuwsbrief zou komen had ik niet verwacht. Ik dacht dat er wel iets beter gecontroleerd zou worden wat er gepubliceerd wordt.’

Mardet van Gennip, mede verantwoordelijk voor Studentennieuws, vindt de grap geslaagd: ‘We zijn erin getuinkabouterd, mailde ik naar mijn collega.’ Over de oorzaak van het doorglippen van dit knap staaltje plagiaat zegt ze: ‘Door de werkdruk was het me overdag niet opgevallen. Maar ’s avonds bedacht ik me dat er toch iets raars met deze foto aan de hand was.’

De foto van de week was ook sommige studentbloggers opgevallen, maar niemand had de ware aard van de kabouter nog ontmaskerd. De foto is inmiddels vervangen door een foto van het Olympisch stadion in München. Maar gewaarschuwd zijn we dankzij deze ‘student Kunstgeschiedenis’ in ieder geval wel.

De ex-foto van de week met de enorme kabouter in Berlijn

Leave a Reply