Kritisch – Coens column

De indoctrinatie is begonnen. Gisteren zijn alle nieuwe studenten in de Hooglandse kerk officieel ingelijfd door de Leidse wetenschap. ‘Laat je niets wijs maken,’ zei Rector Magnificus Paul van der Heijden. ‘Wees kritisch en denk bij alles: is dat nu wel zo?’ Volgens hem gaat het hier in Leiden puur om de feiten. Op andere plaatsen, zoals op het kwade internet, zijn er immers al genoeg meningen.

Toen ik dat hoorde dacht ik direct: is dat nu wel zo? Zijn meningen, feiten en wetenschap niet onlosmakelijk met elkaar verbonden? Neem nou die goeie ouwe Copernicus. Als hij nooit van mening was geweest dat het geocentrisch wereldbeeld wel eens een misvatting zou kunnen zijn, dan had het heliocentrisme waarschijnlijk een stuk langer op zich laten wachten. Uiteraard, het gaat uiteindelijk om de harde feiten, de wetenschap, maar een sterke eigen mening als uitgangspunt is wat mij betreft onontbeerlijk. Maar Rector M was nog niet uitgesproken. Volgens hem is er genoeg tijd om te studeren, aangezien je 70 uur per week in bed ligt voor allerhande activiteiten, 60 uur andere dingen kunt doen en zodoende nog 40 uur over hebt om te studeren.
     Maar is dat nu wel zo? vroeg ik mij af. Allereerst is het zo dat er in een week 168 uur zit, waardoor je niet 60 maar 58 uur over hebt. Ach, het is slechts een feit. En wat te denken over die 70 uur in bed? We slapen gemiddeld 56 uur per week. We hebben 1,8 keer per week seks, en in de gemiddelde studentencategorie duurt dat 22 minuten per keer. Laten we het allemaal ruim nemen, en uitgaan van 60 bedtijd. Oké, nog steeds genoeg tijd over om te studeren, maar ook over hoeveel uur je in een studie zou moeten steken om succesvol te zijn, zijn de meningen nog flink verdeeld.
      En zo gaf de heer Van der Heijden een prachtige casus bij zijn minicollege. De EL CID-Week, en daarmee het studentenleven, had niet beter kunnen beginnen. Ik hoop wel dat alle eerstejaarzen kritisch hebben geluisterd. Want uiteindelijk was wat Van der Heijden verkondigde ook maar een mening.

Coen van Beelen

Leave a Reply