Wapperende Stars and Stripes

Geslaagd was het zeker, de reis naar New York die de Leidse Kunsthistorische Vereniging deze zomer op touw zette. Negen dagen lang werd de wereldstad tot in de uithoeken verkend, ondanks het kwik dat op enkele dagen tot tropische waarden steeg. Highlights als het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim kwamen aan bod, maar ook kleine galeries, sfeervolle stadswijken en opmerkelijke architectuur konden op het programma niet ontbreken. 

New York, I love you!
Na een reis die uren duurde, kon het dan echt beginnen. De maandenlange voorbereiding beloofde een druk programma en geen minuutje verveling.

Een kleine foto-impressie >>

Kunstliefhebbers..
De eerste ochtend in New York liet de wekker al vroeg van zich horen en ging de groep op pad in Midtown New York, waar de jonge architect Shan Jayakumar een rondleiding zou verzorgen. Highlights als The Seagram Building, Lever House, The Chrysler Building en The New York Public Library werden bezocht en besproken. Bij de eerste twee bouwwerken had Jayakumar iets speciaals in petto: onder leiding van de gebouwmanagers mochten de studenten diverse privé vertrekken betreden en zelfs richting de top om van het uitzicht te genieten. Grand Central Station bracht tevens een leuk extraatje, en wel in de vorm van tv-schermen met live de WK-wedstrijd Nederland-Slowakije. Iedereen kon kort iets meepakken van de wedstrijd, want het middagprogramma werd al aangekondigd. Onder leiding van prof. dr. Kitty Zijlmans werden de meesterwerken in het Museum of Modern Art bekeken. Van Gogh, Picasso en Damien Hirst, voor elk wat wils. Een paar deelnemers kregen het zelfs voor elkaar tot sluitingstijd in het pand te blijven ronddwalen, tot een suppoost hen vriendelijk verzocht ‘nu écht het pand eens te verlaten’. Kunstliefhebbers..

De dagen die volgden brachten nog meer leuks: genieten van het wijde uitzicht op de top van het Empire State Building, het gigantische Metropolitan Museum of Art en de kunstverzameling van Henry Clay Frick. In de zinderende hitte heeft iedereen het zelfs gepresteerd de Brooklyn Bridge te bewandelen, iets dat zeker de moeite waard is. Dat geldt ook voor de ferry die dagelijks vele New Yorkers van en naar Staten Island vervoerd: een gratis dienstregeling die een prima alternatief vormt voor de dure cruises rond Manhattan. In combinatie met de prachtige ondergaande zon leverde de boottocht voor veel deelnemers ook enkele jaloersmakende foto’s op.

Van Byzantijns tot hedendaags
Woensdag 30 juni begon de dag met een wandeling door de levendige wijk SoHo, waar de groep onverwacht werd uitgenodigd door een kunstenaar die exposeerde in Saint Patricks Cathedral. De man maakte religieuze schilderingen in Byzantijnse stijl, en vertelde enthousiast over zijn werkwijzen. Na een kijkje in de kerk zelf, die op dat moment eigenlijk gesloten was voor publiek, was het tijd om naar de wijk Chelsea te vertrekken. We hadden afgesproken met Margit van Paridon, zelf ook studerend aan de Universiteit Leiden, die op dat moment stage liep bij Witzenhausen Gallery. En gezien de vele vragen die de studente op zich afgevuurd kreeg, zagen de meeste deelnemers zo’n stage ook wel zitten… Later die week stond Chelsea nog een keer op het programma, dit keer om kijkje te nemen bij een drietal andere galeries. 

De tour in het Guggenheim Museum de volgende dag was er een om niet te vergeten. Terwijl het gehele museum voor publiek gesloten was kregen de Leidse studenten een privé-rondleiding van David van der Leer, assistent conservator Design en Architectuur. Het was zeker een belevenis, het vreemde spiraalvormige gebouw van architect Frank Lloyd Wright zo even helemaal voor jezelf te hebben. Even noemenswaardig was het bezoek aan het atelier van de Nederlandse kunstenaar Hans Broek, die helaas geen air-conditioning had, maar gelukkig wel een interessant verhaal en presentatie. Tot vijf september is zijn werk te zien in Stedelijk Museum Den Bosch, mocht je nieuwsgierig zijn.

De één na laatste dag schiep vele verwachtingen: het was Independence Day, en dat zou gepaard gaan met veel feest, parades en amerikaanse clichés. Maar de New Yorkers bleken terughoudend te zijn en weinig aandacht te besteden aan de nationale feestdag. Een passerende auto voorzien van de wapperende ‘Stars and Stripes’ was een van de weinige uitingen van nationalisme die dag. ‘s Avonds kwamen toch een paar verwachtingen uit: het vuurwerk boven de Hudson River was op z’n zachts gezegd uitbundig.

Maandag 5 juli kwamen de laatste musea aan bod, werden er snel nog enkele souvenirs gekocht en en de laatste foto’s gemaakt. Tot het tijd was om per ‘yellow cab’ naar het vliegveld te reizen voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Leave a Reply