München: Reportage uit het buitenland, deel 3

Tijd om weer in te pakken
De tijd vliegt snel voorbij. En voordat je het weet moet je al je spullen inpakken. Mijn semester in München is aflopen en de Leidse straatjes wachten op mij. Het onderwijs is bijna voorbij en tentamens staan voor de deur. Het is ongewoon om in juli te blokken voor de tentamens, maar in Duitsland is het de gewoonte. Het semester begint in april en eindigt begin augustus. Het was niet minder lastig om de voetbalverslaving opzij te zetten en jezelf op te sluiten in de bibliotheek. De stad leefde de hele maand tot aan de laatste wedstrijd; faculteitsgebouwen waren vol met supporterende studenten.

Bekijk de fotoserie: Studeren
in het buitenland: Ludwig-Maximilians-Universität München vertrek

Tentamens 
Mijn eerste tentamen in München zal ik zeker nooit vergeten. Ik kwam het lokaal op tijd binnen en de studenten waren al bezig. Nadat ik een blad met opgaven gekregen heb, mocht ik zitten. Het eerste wat me opviel is dat er geen papier op tafel was. Blijkbaar is het de gewoonte dat studenten zelf lege blaadjes meenemen. Ook moest ik nog even wennen aan het in het Duits formuleren van de zinnen. Als je praat, gaat het allemaal makkelijk, maar als je een juridisch correcte zin wilt noteren, duurt het nog even voordat je het opschrijft. De volgende vier tentamens heb ik gelukkig zonder nadere verrassingen kunnen afleggen. En na je laatste tentamen voel je je zo trots, dat je toch nog iets geleerd hebt ondanks de obstakels van de taal en het niveau.

LMU heeft een ander systeem dan Leiden. Als je een vak in een klein groepje volgt is het mogelijk in het overleg met een docent de toetsvorm af te spreken. Het kan bijvoorbeeld een mondeling zijn of een schriftelijk tentamen of een essay. Bij de volle hoorcollegezalen is het gebruikelijk om het tentamen schriftelijk af te leggen. 

Voor het vertrek 
Na de tentamens heb je het gevoel dat alles bijna voorbij is. En daarom is het handig als je voor het vertrek een lijstje te maakt met dingen die je nog moet doen. Je moet je bankrekening sluiten, je Nederlandse rekeningnummer bij ‘Studentenwerk’ opgeven, alle abonnementen stoppen, etc. Ook is het van belang dat je nog even controleert of alles daadwerkelijk in orde is. Begin juli heb ik heel veel last gekregen van mijn verstandskies, die moest eruit. Nadat ik een tandarts gevonden heb, moest ik ervoor zorgen dat alle papieren voor de verzekeringen klopten. Voor het vertrek controleerde ik of alles in orde was, en het bleek dat de arts nog een aantal dingen vergeten was te kopiëren. Naast alle zakelijke dingen, is het ook leuk om de laatste dagen even te genieten van de stad waarin je jezelf hebt leren kennen, waarin je zoveel nieuwe ervaringen hebt opgedaan. Ik heb bijv. veel in de metro moeten reizen in München. Het ziet er heel mooi uit, daarom besloot ik een dagje onder de grond te reizen om de mooiste metrostations te kunnen fotograferen.

Weer in Leiden
Sinds een aantal weken ben ik weer terug. Het is zo ongewoon om zoveel Nederlands om je heen te horen. Je hersenen blijven nog even in het Duits nadenken. Door de München-ervaring heb ik nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vrienden gevonden. Twee Erasmus vrienden van mij kwamen met mij naar Nederland op bezoek. Ze werden gelijk verliefd op Leiden; op de grachten en Rembrandt, op het Van der Werfpark en de rechtenfaculteit. Deze mensen zal ik zeker in de toekomst nog zien… München is een geweldige stad die ik zeker zal missen, maar een ding weet ik zeker – ik kom nog terug. Maar voorlopig even wachten tot de komende Oktoberfest-reunie.

München door de ogen van Rona Nisar. Filmreportage uit het buitenland, deel 2

Leave a Reply