Stelling van de week: ‘De studieplekken in Leiden moeten ook ‘s nachts open zijn!’

Het studiejaar is weer begonnen en de Leidse studieplekken stromen langzaamaan steeds voller. We moeten er toch echt weer aan gaan geloven: studeren. Maar wanneer? Doordeweeks kun je in de UB tot tien uur terecht, in de Plexus tot elf uur, maar zou het niet handig zijn als je de hele nacht door kon studeren? De UB in Utrecht heeft vorig jaar al een proef gehouden: de bibliotheek bleef tijdens de tentamenperiodes open tot twee of drie uur ‘s nachts. Alleen voor overenthousiaste studenten of juist handig voor degenen met een ‘eigen ritme’?

Hoe denk jij hierover?

Daniël (22), Bestuurskunde
‘Ja, ik vind dat wel een goed idee. Veel studenten zijn ’s avonds en ’s nachts een stuk productiever dan overdag. Bovendien heb je overdag vaak andere dingen te doen zoals colleges volgen en commissiewerk. Zelf zou ik er alleen geen gebruik van maken, want ik studeer altijd thuis.’
Matthijs (19, Culturele Antropologie)
‘Nee, daar ben ik het niet mee eens. ‘s Nachts moet je slapen. Of uitgaan. Maar niet studeren.’
Marijke (22, Psychologie)
‘Ik zou er zelf geen gebruik van maken omdat ik altijd thuis studeer en bovendien meestal niet tot zo laat doorga, maar ik denk dat er zeker veel studenten zijn die er gebruik van zullen maken. Ik vind het dus wel een goed idee.’

Leave a Reply