Meelopen met de kinderarts in Tarragona

Student en stage: Foto’s van Diandra de Groot, Geneeskunde

Diandra de Groot, vierdejaars Geneeskunde, vertelt over haar stage in het ziekenhuis van Tarragona, Spanje. Een stage is een goede manier om de kennis die je in de collegebanken opdoet in praktijk te brengen.

Met een stage oriënteren studenten zich tijdens hun opleiding op de beroepsmogelijkheden na de studie. Daarnaast vergroten zij op deze manier hun kansen op de arbeidsmarkt.

Hoe kwam je op het idee een stage in het buitenland te volgen?
In het derde studiejaar begon ik met me te oriënteren. Ik wilde graag iets meer dan alleen droge theorie. Zoals binnen elke andere faculteit zijn er bij de Geneeskunde een aantal studieverenigingen actief. Één daarvan is de International Federation of Medical Students’Associations (IFMSA). De vereniging promootte de stages heel goed, dat sprak met enorm aan. Daarnaast wordt de stage ook gestimuleerd door de studieadviseurs.

Wat houdt deze stage precies in?
IFMSA biedt verschillende soorten stages, waaronder een klinische stage van vier weken op een afdeling in een ziekenhuis in het buitenland. Het ziekenhuis waar ik stage liep lag in Tarragona, maar ik woonde in Reus, zo’n 15 km verderop. Ik heb meegelopen met de kinderarts en mocht ik overal bij assisteren. Ik begon vroeg in de ochtend en was rond een uur of één ‘s middags vrij. Daarna konden we doen wat we wilden: siësta houden of naar het strand. De stage is georganiseerd door de lokale IFMSA in het land waar je stage doet. Zo was er een sociaal programma voor alle gaststudenten, waarbij we de omgeving konden bezichtigen.

IFMSA is een internationaal platform voor studenten met initiatieven die zich richten op bewustwording en verbetering van Global Health in de samenleving en op persoonlijke ontwikkeling van toekomstige professionals in de gezondheidszorg. IFMSA is o.a. in Leiden actief.

Is deze stage voor iedereen toegankelijk?
Om je aan te melden moet je een motivatiebrief mailen naar de IFMSA. In mijn geval was het IFMSA Leiden. Je moet een top vijf van landen doorgeven, waar je stage zou willen lopen. Via een selectieprocedure word je uitgekozen. Ik was een late aanmelder en hoefde uiteindelijk geen motivatiebrief op te sturen, aangezien er nog een aantal plekken vrij waren. Het principe van de aanmeldingsprocedure is: wie het eerst komt die het eerst maalt. Deze stage kost ca. 400,- euro en je moet eventueel je eigen vliegticket betalen.

Wat waren je verwachtingen en zijn deze uitgekomen?
Ik hoopte dat ik veel zou leren, dit is gelukkig ook uitgekomen. Ik ben blij dat ik bij de kindergeneeskundeafdeling stage mocht lopen, aangezien het me enorm aanspreekt. Tijdens de stage heb ik de kennis die ik afgelopen 2-3 jaar heb opgedaan in praktijk mogen omzetten. Ik ben zeer tevreden. Mensen in Spanje waren heel vriendelijk en gastvrij. Daarnaast heb ik veel culturele plekken bezocht. Dit alles was een mooie afsluiting van mijn derde studiejaar.

Leave a Reply