Student Xtra: Mohamed Chohabi, een jaar later

‘Dan zit je naast een bekende politicus die minder zendtijd krijgt dan jij, dat is wel heel bizar!’

De voormalig Leidse Rechtenstudent Mohamed Chohabi (22) is de winnaar van de Echo Award 2010 voor de meest excellente allochtone WO-student. Hoe gaat het met deze ‘wonderstudent’, een jaar later? 

‘Hé, minister-president!’
De Echo Award heeft het leven van Chohabi niet ingrijpend veranderd: ‘Het leven gaat gewoon door’, zoals hij zelf zegt. Wel wordt hij tegenwoordig vaker herkend als hij door de Haagse Schilderswijk loopt, waar hij is opgegroeid: ‘Ik kreeg opeens dingen als ‘Hé, minister-president!’ naar mijn hoofd geslingerd!’ Ook wilden verschillende grote media een interview met hem: ‘In het begin was dat wel leuk, maar het zijn steeds dezelfde vragen die gesteld worden.’ Toch maakte hij ook unieke dingen mee: tijdens een interview met de NMO zat Mohamed samen met Ahmed Marcouch in de uitzending: ‘Dan zit je naast een bekende politicus die minder zendtijd krijgt dan jij, dat is wel heel bizar!’ 

De ECHO Award richt de schijnwerpers op de successen van niet-westers allochtoon talent in het hoger onderwijs. Ken jij iemand of ben jij iemand die in aanmerking komt voor de Echo Awards 2011?

Hokjesgeest
Chohabi vindt de prijs een goed initiatief, maar had aanvankelijk zijn twijfels bij het feit dat de prijs alleen voor allochtonen is. Hij is geboren in Nederland en woont er al zijn hele leven: ‘Het is raar om opeens een prijs te krijgen omdat je in een bepaalde categorie de beste bent. Dat gaf me in het begin wel een vreemd gevoel.’ Zijn ouders en hoogleraren haalden hem uiteindelijk over om zich wel op te geven. En met succes.  

Juryrapport
Chohabi viel volgens het juryrapport op door zijn goede studieprestaties in combinatie met een fulltime baan bij de Belastingdienst om een semester studie in Granada te bekostigen. Bovendien organiseerde hij tal van maatschappelijke activiteiten, waaronder de oprichting van het Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie (Bureau MHR) voor rehabilitatie en re-integratie van (ex-)gedetineerde allochtone jongeren.

Stage
Op dit moment volgt Chohabi een Master Arbeidsrecht aan de UvA en in november begint hij aan een stage bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocatenbureau, geen makkelijke plek om binnen te komen. Het winnen van de Echo Award heeft hem hierbij wel geholpen denkt Mohamed: ‘Bedrijven googlen mijn naam en vinden dan dat ik deze prijs gewonnen heb, het helpt wel degelijk bij het regelen van stages en banen.’ ‘Maar’, relativeert hij: ‘het is niet zo dat hoogleraren zeggen: ‘Nou Mo, hier is je diploma!’, ik moet me heus nog wel bewijzen.’ Later wordt Chohabi de eerste ‘allochtone’ minister-president van Nederland, ‘in 2028, dan ben ik nog lekker jong’, voegt hij er na een rekensommetje lachend aan toe.

Leave a Reply