Coens column – Lekken

Moest de Klokkenluider van de Notre Dame het vroeger nog doen zonder technische hulpmiddelen, tegenwoordig kunnen wij gewoon informatie lekken via WikiLeaks. Zo dacht ik tot gisteren geboren en getogen te zijn in een nutteloos, onbenullig vissersdorp. Niets daarvan! Katwijk is een plek van grote strategische waarde voor onze Amerikaanse vrienden. We hadden het kunnen weten, want precies op de plek waar nu een belangrijke communicatiekabel ligt, zette Willibrord in 690 zijn eerste stappen op het Europese vaste land. Dat kan geen toeval zijn.

Maar zo goed gaat het nu niet met WikiLeaks. Julian Assange is opgepakt, en nieuw te lekken informatie kan alleen nog per post worden opgestuurd. Omdat de kans groot is dat TNT de post niet eens bezorgt, en WikiLeaks momenteel andere zaken aan het hoofd heeft, heb ik besloten via deze column belangrijke informatie te lekken. Iets waar ik al jaren mee loop.

Doordat ik geen alcohol lust, drink ik regelmatig Coca-Cola Light. Tot zover niets bijzonders. Maar in de loop der jaren heb ik ontdekt dat de houdbaarheidsdatum, die Coca-Cola op de flessen en blikjes zet, niet klopt! Want wat is er aan de hand?

Verse cola – het gaat hier steeds om Coca-Cola Light – is meestal nog zes maanden goed. Echter, als die datum nog zo’n vier á drie maanden verwijderd is, merk ik al smaakverandering. Hoe dichter de datum nadert, hoe merkwaardiger de smaak wordt. Nog voordat de uiteindelijke datum is verstreken is de cola voor een goefende drinker zoals ik niet meer consumabel.

Maar zoals altijd wanneer misstanden aan de kaak worden gesteld, ben ik een roepende in de woestijn. Mijn vrienden geloofden me pas nadat ik exact de houdbaarheidsdatum wist te noemen van een flesje cola dat nog zogenaamd twee maanden drinkbaar was. ‘Is het een goeie?’ vragen ze nu, als ik in het café voorzichtig nip van mijn glas. Vaak is dat helaas niet het geval. Goede café’s zijn dan ook te herkennen aan hun omgang met cola light. Ik heb daarvoor vijf criteria opgesteld:

1) Het moet Coca-Cola zijn.
2) De cola moet nog zes, hooguit vijf maanden houdbaar zijn.
3) De cola moet ijskoud worden geserveerd.
4) Eventueel extra ijs en citroen mag nooit zonder toestemming worden toegevoegd.
5) De cola moet in een dicht glazen flesje worden gepresenteerd aan tafel.

Als iedereen zich hieraan houdt, dan is er mee te leven. Maar nog beter zou het zijn als Coca-Cola maatregelen zou nemen, en de aangegeven houdbaarheidsdatum met vier maanden verlaagt. Deze informatie moet openbaar worden. Het drinken van goede cola moet worden gedemocratiseerd. Ik zal niet rusten tot ik in zo’n wereld leef. 

Coen van Beelen

Leave a Reply