Stelling van de week: ‘Bij hevige sneeuwval gratis reizen met de trein’

station‘Wij zijn klaar voor de winter’ luidden de reclamespotjes op tv. Reizigers, waarvan velen met tassen vol Sinterklaascadeautjes in hun handen, waren op weg naar hun eindbestemming. Duizenden blikken, hoopvol gericht op het lege bord in de Utrechtse stationshal: waar waren die winterklare treinen gebleven?

Het is duidelijk dat de NS in extreme weeromstandigheden tekort schiet. Als tegemoetkoming zou de NS reizen op zulke dagen gratis kunnen aanbieden. De reiziger heeft dan niet het gevoel ‘voor niks’ betaald te hebben. Zo worden de frustraties voor een deel weggenomen.

Hoe denk jij hierover?  

 

Soraya, 22, Politicologie
Nee. In principe betaal je niet voor de service, maar om van punt A naar B vervoerd te worden. Bij hevige sneeuwval valt de NS weinig kwalijk te nemen. En net als men bij hevige sneeuwval met de auto rekening moet houden met files, zo geldt hetzelfde voor reizen met de trein. Vertragingen zijn inderdaad erg vervelend, maar helaas horen ze bij abnormale weersomstandigheden. De NS zou daar niet financieel op afgerekend moeten worden.

Eline, 21, Psychologie
De NS is in de problemen wanneer het hevig gaat sneeuwen. Reizigers die uren later op hun bestemming aankomen, of soms zelfs helemaal niet. Gratis treinritten is wellicht een goede oplossing voor beiden. Onlangs dienden 20.000 reizigers een claim bij de NS in. Gratis treinen op die dag betekent voor de NS minder administratieve werkzaamheden (en de kosten hiervan). Voor reizigers betekent dit minder frustratie, met voor de NS als positief gevolg een beter imago omdat de reizigers tevredener zijn. Kortom, het lijkt mij voor beide kanten een voordelige regeling: bij heftige sneeuwval is reizen met de trein gratis. 

Joris, 25, Master Amerikaanse Geschiedenis 
NS/ ProRail moeten er gewoon voor zorgen dat de treinen altijd rijden. Mocht dit door extreem weer niet kunnen, dan rijden er waarschijnlijk sowieso geen treinen en heeft gratis reizen ook geen nut. In dat soort gevallen hoop ik ook op enig inlevingsvermogen van de reiziger. Bij voorbaat al reizen bij hevige sneeuwval gratis maken is niet uitvoerbaar, want wat is de definitie van hevige sneeuwval? Kortom, de NS/ ProRail moeten de garantie geven dat de treinen rijden. Bij vertraging krijgen de reizigers een coupon die zij later kunnen inwisselen voor een gratis dagje treinen. Wel zo leuk toch?

Leave a Reply