Stage: werken op een Redactie III

Na ruim drie maanden zit mijn tijd bij Glamcult er alweer op. Dat ik veel geleerd heb is een ding dat zeker is! Het was bovendien een hele leuke tijd, waar gelukkig niet prompt een eind aan komt: ik blijf voor het magazine schrijven en zal ook de blog op de website aanhouden. In mijn laatste week heb ik nog een paar stukken voor het februarinummer getypt, nog één keer de redactievergadering bijgewoond en  mijn stageonderzoek afgerond. Het is snel gegaan, maar ik had het niet willen missen!

De  afgelopen zestien weken heb ik veel ervaring op gedaan in het werken op een redactie. Ik wil iedereen aanraden zeker een stage doen, mocht je de kans krijgen. Wat journalistiek betreft leer je toch echt het meeste in de praktijk! Voor mij is een ding inmiddels zeker: van het schrijven wil ik graag mijn beroep maken.

Een stageplek: hoe vind je die?
Een stage is natuurlijk niet zo 1-2-3 geregeld. Ik ben zelf ruim een half jaar voor aanvang van mijn stageperiode begonnen met oriënteren: welke richting van de journalistiek wilde ik op? Het was niet nodig daar lang over na te denken; het liefst zou ik een paar maanden meedraaien op de redactie van een magazine. Het verder uitdiepen van mijn wensen was de volgende stap. Een heel commercieel blad zag ik niet zitten; ik ging liever voor een onafhankelijke productie met een kleine redactie, in de meer kunstzinnige hoek. Al snel kwam ik bij Glamcult terecht, een blad dat ik al jaren meepakte op de verschillende locaties waar het gratis verspreid wordt.

Glamcult kijkt verder dan mainstream cultuur. In Glamcult lees je interviews met toonaangevende modeontwerpers, muzikanten, fotografen, filmmakers en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Verder recensies, reportages, specials, nieuwsartikelen en blogs. Nieuwsgierig? Het magazine gratis downloaden en mijn blog volgen? Glamcult zit ook op Facebook en Twitter.

Ik besloot een open sollicitatie per mail te sturen en zocht via de website van het magazine uit aan wie ik mijn brief moest richten. Voor ik op ‘Verzenden’ drukte bedacht ik dat het slim was mijn brief en CV nog te laten controleren door de stagecoördinator van mijn faculteit. Misschien zag ik wel enkele fouten over het hoofd. Bovendien kan het geen kwaad iemand met een onafhankelijke blik naar je stukken te laten kijken. Het bleek geen slecht idee te zijn geweest: in overleg met de stagecoördinator heb ik mijn CV in een ander format gegoten en mijn brief met een paar kleine aanpassingen nét wat overtuigender gemaakt. En toen was het afwachten.

Van e-mail tot gesprek
Gelukkig kreeg ik al snel een telefoontje: of ik langs wilde komen voor een gesprek, want een redactie stagiaire konden ze bij Glamcult zeker nog gebruiken.  Het sollicitatiegesprek op ‘de studio’ in Amsterdam bleek meer een gezellige kennismaking te zijn. Eigenlijk was ik al aangenomen; vooral mij CV sprak boekdelen. Dat bewijst maar weer dat alle activiteiten, baantjes en extra’s die je naast je studie onderneemt, zeker zo belangrijk zijn als je opleiding zelf! Schroom ook niet dit alles op je CV te zetten; het zegt veel over jou als persoon.

Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen
Ben je op zoek naar een stage, klop dan ook eens aan bij de Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen. De stagecoördinator en loopbaanadviseur kunnen je helpen met het vinden van een stage, er worden diverse activiteiten georganiseerd – zoals bijeenkomsten over  stage lopen in het buitenland – en in de bibliotheek van het loopbaancentrum mag je stageverslagen van medestudenten inkijken. Op de website kun je bovendien de stagehandleiding downloaden, voorbeeld-CV’s vinden en de lijst  openstaande vacatures bekijken. Studenten Sociale Wetenschappen kunnen terecht bij de Studenten Loopbaan Service FSW. Studenten Rechten, Wiskunde- en Natuurwetenschappen, Archeologie en Medische Wetenschappen mogen aankloppen bij de Studenten Loopbaanservice Universiteit Leiden.

Een nieuw jaar, vol nieuwe kansen
Dat mijn stage bij Glamcult niet de laatste zal zijn, is zeker. Half februari vertrek ik naar Berlijn om mee te werken aan het project slash website Slow Travel Berlin en ga waarschijnlijk het een en ander doen voor het magazine Bang Bang Berlin. Daarna verplaats ik al mijn hebben en houwen naar New York City waar ik mijzelf ga bezighouden met een aantal kunstprojecten, om vervolgens door te vliegen naar Londen voor twee summer courses aan de fameuze University of the Arts.

I’ll keep you posted!

Leave a Reply