Student Xtra: Fatma Wakil

‘Beperk jezelf niet!’

Fatma Wakil (27) studeerde november 2010 af. Naast haar studie Politicologie heeft Fatma de minor Conflict Studies aan de Universiteit Utrecht gedaan. Ze volgde tal van keuzevakken bij de rechtenfaculteit en bij Antropologie. Fatma is betrokken bij veel humanitaire projecten, met name in haar land van herkomst, Afghanistan.

Wat deed je allemaal naast je studie?
Het grootste gedeelte van mijn tijd besteedde ik aan vrijwilligerswerk. Toen ik ging studeren werd ik lid van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB ). Daarnaast organiseerde ik samen met een aantal studenten de taalcursus Dari voor Afghaanse studenten, waarmee ze in hun moedertaal leerden lezen en schrijven. Verder was ik vier jaar bestuurslid van SchoolSupport4Afghanistan, een stichting waarin Nederlanders en Afghanen zich samen inzetten voor onderwijs in Afghanistan. En momenteel ben ik de voorzitter van Stichting Keihan; we organiseren diverse projecten op het gebied van educatie, integratie, en ontwikkelingssamenwerking.

Waarom is het zo belangrijk voor je?
Ik heb passie voor wat ik doe. De keuze van mijn studie was daarom ook niet willekeurig. Ik wil iets betekenen voor het land waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Met projecten opzetten kon ik veel bereiken. Er zijn zoveel organisaties, zoveel vrijwilligers. Veel deuren staan voor je open. Het is laagdrempelig opereren via verenigingen en stichtingen. Daarom kan ik iedereen van harte aanbevelen een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingssamenwerking.

Wat zul je het minst missen nu je afgestudeerd bent?
Als ik eerlijk mag zijn, zal ik de lunch zeker niet missen. Ik vond het eten niet altijd lekker en het is minder goedkoop dan je van de onderwijsinstelling zou verwachten. Ook vond ik het jammer dat er geen hechte band was. Nadat het hoorcollege of het werkgroep voorbij was, ging iedereen weer naar huis, of iets met eigen vereniging doen. Er waren vrij weinig mensen die na een werkgroep samen iets gingen drinken. Ik vind dat ‘socializing’ erbij hoort.

En wat hoort volgens jou ongetwijfeld bij het studentenleven?
Ik kom zelf uit Abcoude, maar tijdens mijn studie heb ik in Leiden gewoond. Als je uitwonend bent, dan maak je het echte studentenleven mee, vind ik. Ik heb op deze manier Leiden echt leren kennen. Daarnaast heb ik veel vrienden gemaakt en dat maakte mijn studietijd nog gezelliger. Als je ver woont, is het ook praktischer om op kamers te wonen. Mijn kamer was ook nog eens dicht bij de Universiteitsbibliotheek. hierdoor kon ik zelfs tot de middernacht blijven leren tijdens de tentamenperiode.

Wat wil je de (Leidse) studenten meegeven?
Haal het beste uit je studententijd. Daarmee doel ik niet op het feestleven, maar op het verbreden van je horizon. Loop stages, volg keuzevakken en een talencursus. Zorg dat je een gevarieerde achtergrond krijgt. Dit zal je helpen om in de je toekomst een baan te vinden. Ben je eenmaal afgestudeerd, dan zullen veel privileges die je als student genoot, verdwijnen.

Leave a Reply