“Het stenengooien zit er nog niet bij”

 

Protestmars van hoogleraren tegen bezuinigingen verloopt gemoedelijk
Hoogleraren in toga marcheerden op 21 januari 2011 vanaf het Plein in Den Haag langs de regeringsgebouwen naar het Spui. De protestactie was tegen de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van het kabinet voor het hoger onderwijs. Zo’n 800 hoogleraren van diverse universiteiten namen deel aan de mars. ’s Middags was het aan de studenten om tegen dezelfde overheidsmaatregelen te protesteren.

´We gaan gewoon luisteren´
De protestactie verliep rustig. Aan het einde van de tocht hielden de hoogleraren een zitting in de dr. Anton Philipszaal met verschillende sprekers over de bezuinigingsmaatregelen. “We gaan gewoon luisteren, het stenengooien zit er nog niet bij”, aldus een hoogleraar.

Zelfde mening, slechte oplossing
In de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van het kabinet zal zowel op het onderwijs als het onderzoek gekort moeten worden. Het kabinet wil op deze manier voorkomen dat studenten traag studeren of zelfs afvallen. Deze mening delen zij met de universiteiten. De maatregelen zelf, zoals het snijden in aantal docenten, is volgens hoogleraren echter absoluut geen oplossing voor het probleem.

Geen delfstoffen, wel kennis
Ook innovatief onderzoek wordt getroffen door de maatregelen. Het wegvallen van aardgasbaten (FES) leidt tot banenverlies. Een Groningse hoogleraar uit de protestmars zegt hierover: “Onderzoek is een belangrijke bron voor de kenniseconomie van Nederland. Wij hebben geen uitgebreid bezit van delfstoffen, dus moeten wij het van de kennis hebben. Het is niet verstandig om daarop te gaan bezuinigen.”

Perverse prikkel
Wat de hoogleraren het meest lijkt te irriteren is de manier waarop de maatregelen worden doorgevoerd. “Nederland is een kennisnatie en bezuinigingsmaatregelen moeten niet op deze stupide manier worden doorgevoerd”, aldus Lammert Leertouwer, oud-rector magnificus van Leiden. Ook andere Leidse hoogleraren kunnen dit alleen maar beamen: “Het kabinet probeert op perverse wijze te bezuinigingen: niet alleen de student, maar ook de universiteit zelf moet straks gaan betalen voor langstudeerders. Dat is een perverse prikkel die de kenniseconomie niet ten goede komt

Leave a Reply