Leiden Protesteert 21-01: Wie jarig is trakteert, en het stokpaardje van Halbe

kenniscrisisVrijdag 21 januari was in Den Haag de landelijke protestactie tegen de geplande onderwijsbezuinigingen van het nieuwe kabinet. Reden voor ruim 17.000 mensen om af te reizen naar de hofstad. Veel Leidse studenten waren op het Malieveld: ‘Dit is géén goed idee!’

Meer informatie over de Kenniscrisis: kenniscrisis.nl | Facebook | Twitter 

Humor als wapen
Station Leiden Centraal, 12.00 uur: groepjes studenten verzamelen zich, eten nog snel een broodje en spelden de ‘Leiden Protesteert’ buttons op hun kleding en petjes. Ze zijn bewapend met spandoeken met teksten als: ‘Wie jarig is trakteert’ en ‘Kei hard genaaid, en niet ééns lekker’. Een uit de kluiten gewassen wit paard uit een schaakspel, vastgebonden op een oude bezemsteel, torent boven de menigte uit met de tekst ‘Halbe, is dit jouw stokpaardje?’  ‘Het paard is door de vorige bewoner van mijn kamer achtergelaten en daar moet natuurlijk iets mee worden gedaan. Humor is het enige wapen dat we eigenlijk nog hebben’, aldus de strijdlustige eigenaar.

‘Lekker rellen’
Stampvolle treinen, zelfs in de eerste klas coupés staan studenten in het gangpad. Er wordt gepraat en gelachen; de sfeer is nog vrij rustig. Een verdwaalde man met een krantje gaat ‘gewoon naar zijn werk’. Maar hij begrijpt het wel, ‘hij is ook student geweest’. Twee braaf uitziende meisjes grappen: ‘We gaan lekker rellen! Maar’, nuanceren ze: ‘we vinden het vooral heel belangrijk om er bij te zijn, de geplande maatregelen zullen een groot deel van onze studententijd bepalen.’

Barkrukken, tafels en een ketel vol thee
Toeters, gefluit en gejoel: de sfeer wordt uitbundiger als de treinen leegstromen op Den Haag Centraal. Halve demonstratiepalen en een leeg spandoek: ‘We weten nog niet wat erop moet, weet jij iets?’ Sommigen werken nog snel een menuutje van de Burger King naar binnen. Een telefoon gaat: ‘Ja, ik zie je al!’ Barkukken, tafels en een ketel vol met thee gaan allemaal mee het Malieveld op. Bonkende bassen komen ons tegemoet. ‘Weg met de VVD!’ staat er op een uitgescheurd stuk karton van een leeg crueslipak. Als het begint te regenen lijkt de actiebereidheid enigszins te verminderen: ‘Ik vind het niet meer leuk, het regent!’, roept een jongen half grappend. De stokken van zojuist zorgvuldig in elkaar gezette spandoeken worden afgepakt door de politie: ‘Te gevaarlijk, daar kunnen ongelukken mee gebeuren.’ De ME-busjes staan al klaar, mocht het écht mis gaan.

‘Dit is géén goed idee!’
De beats van ‘DJ Jordy’ moeten de sfeer erin houden en de studenten in de proteststemming krijgen. Van Ierse folkmuziek tot Nirvana’s Smells Like Teen Spirit: ze dienen allemaal hetzelfde doel. Op het Malieveld is het witte schaakpaard nog steeds niet te missen. Hoe vindt de eigenaar de demonstratie tot nu toe gaan? Volgens hem staan Leidse studenten over het algemeen niet bekend om hun grote actiebereidheid, maar de opkomst valt hem niets tegen: ‘Er zijn er veel gekomen, en nog herkenbaar ook.’ De boodschap ‘dit is géén goed idee’ klinkt uit vele monden, van zowel studenten, hoogleraren als politici. Maar hebben de demonstranten ook het idee dat hun actie daadwerkelijk effect zal hebben? Een jongen die thee uitdeelt uit een grote ketel omdat ‘tijdens de vorige demonstratie veel mensen wegliepen om koffie te halen’ is blij om te zien dat er nu echt iets leeft. Maar: ‘Ik hoop dat het effect zal hebben, het is in ieder geval goed dat politici er zijn en dat ze laten zien dat ze begaan zijn met het hoger onderwijs.’ Anderen hebben minder vertrouwen en zien hun aanwezigheid vooral als een ‘signaal dat dit géén goed idee is.’

Borden in de bolderkar
Het Malieveld stroomt langzaam leeg, de protestborden gaan in de bolderkar. De meeste studenten gaan terug naar het station. Lange rijen bij de Smullers, van protesteren krijg je honger.

Leave a Reply