Elina Danieljan: ‘Ik bekommer me om mensen’

Elina Danieljan (22) is net klaar met haar bachelor Rechten. Nu volgt ze een minor Psychologie en loopt stage bij het Bureau Nationale Rapporteur Mensenhandel in Den Haag. De toekomstige mensenrechtenadvocate is van plan tegen de mensenhandel te vechten. ‘Ik kan er niet tegen, als iemand gedwongen wordt. Daarbij speelt lichamelijke integriteit een belangrijke rol.’

De ultieme voldoening voor Elina is wanneer zij iemands leven heeft gered. En zo kan er één cliché weg gewerkt worden: niet alle rechtenstudenten zijn op geld uit.

Waarom stage?
In de propedeuse twijfel je nog over je studierichting. In het tweede jaar werk je die twijfels langzamerhand weg. In het derdejaar is de tijd rijp om over je toekomst na te denken. Elke rechtenstudent heeft kostbare basiskennis waarmee je een stap kunt zetten. Zoek jij een leuke stageplek of (bij)baan?

Stage bij het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel
‘Als er mensenrechten geschonden worden, gaat het meestal niet om een kleinigheid. Het is vaak zeer aangrijpend.’ Elina interesseert zich vooral voor mensenhandel. ‘Er wordt gehandeld in mensen die, naar mijn mening, vaak zwak in de samenleving staan: vrouwen en kinderen’. Het verhaal over de loverboys is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende voorbeeld van mensenhandel in Nederland. De tienermeisjes worden door de loverboys verleid, waarna ze achteraf gedwongen worden in prostitutie te werken.

Elina Danieljan heeft haar professor geraadpleegd over de stagemogelijkheden op het gebied van mensenrechten. Ze solliciteeerde bij het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel (BNRM). Elina’s was nog te jong en onervaren. Maar ze liet niet los. Eind 2010 solliciteerde ze opnieuw, waarna ze in januari 2011 aan haar stage kon beginnen.

Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel (BNRM)
Het BNRM heeft als taak te rapporteren over de aard en omvang van mensenhandel in Nederland. Daarnaast worden de effecten van het beleid op dit terrein geanalyseerd. De rapportages bevatten informatie over relevante wet- en regelgeving, preventie, opsporing en vervolging van mensenhandelaren. Tevens worden daarin aanbevelingen gedaan ter verbetering van de aanpak van mensenhandel.

Één van Elina’s taken als stagiaire is het verzamelen van informatie bij personen, organisaties en instanties die actief zijn in de preventie en bestrijding van mensenhandel. Behalve slachtoffers van loverboys, zijn er veel slachtoffers van gedwongen prostitutie. Deze slachtoffers zijn vaak vrouwen uit arme landen die hier een toekomst proberen op te bouwen. ‘Die ‘betere toekomst’ loopt vaak verkeerd af voor deze vrouwen’, vertelt Elina.

Toegevoegde waarde
Deze stage heeft Elina de mensenhandel helpen begrijpen. Het gaat om de aspecten, zoals de rol van het slachtoffer, dader en diverse instanties. Het is belangrijk om te weten hoe mensen in elkaar zitten. ‘Als ik weet wat er in het hoofd van een slachtoffer speelt, kan ik hem beter helpen’, verklaart Elina. De keuze voor minor Psychologie was daarom niet zomaar.

Na haar Engelstalige master Human Rights, hoopt Elina op een baan bij in een internationale organisatie op het gebied van mensenhandel, waar ze direct contact met de slachtoffers heeft. Door stage te lopen bij BNRM heeft Elina inzicht gekregen in hoe een dergelijke organisatie functioneert.

Leave a Reply