Brug naar de Top

‘Na een stage bij een advocatenkantoor, focus ik me nu voornamelijk op bedrijven en overheid. ‘Brug naar de Top’ slaat letterlijk een brug: tussen topjuristen en talentvolle rechtenstudenten met een andere culturele achtergrond, las ik op hun website. Hoewel ik zelf een multiculturele achtergrond heb, reageerde ik nogal sceptisch.’

‘Waarom? Omdat ik van mening ben dat een talentvolle student niet om zijn achtergrond gewaardeerd moet worden, maar om zijn kwaliteiten. Waarom zou men aparte programma’s hebben voor multiculturele studenten? Toch sta ik open voor alle initiatieven en daarom heb ik me voor dit programma aangemeld. Waar ik achteraf geen spijt van heb.’

Wat houdt het in?
Als we de statistieken mogen geloven, dan is de populariteit van de rechtenstudie in de afgelopen vijf jaar met 74% gestegen; met name onder studenten met een dubbele culturele achtergrond. Daarom kwam het advocatenkantoor Brauw Blackstone Westbroek met het idee een brug te vormen tussen topjuristen en talentvolle biculturele rechtenstudenten.              

In het programma kan een student erachter komen hoe het is om bij een grote juridische organisatie of bij een topbedrijf te werken. Als student kom je er zo achter wat er van je wordt verwacht. Je ontdekt dat de drempel naar een topbaan lager is dan je misschien denkt. 

Hoe werkt het?
‘Brug naar de Top’ koppelt je aan een jurist die werkt bij de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, een groot advocatenkantoor, een multinational of een universiteit. Bij de aanmelding, kies je aan wie je gekoppeld zou willen worden. Ik heb voor een multinational gekozen. Sommigen hebben twee keuzes opgegeven; alles kan!

Sta jij aan het begin van je carrière en wil je weten hoe je moet kiezen en wat je kunt kiezen. Wil je met een ervaren jurist spreken? Ben je daarnaast multicultureel of kom je gewoon uit een totaal andere omgeving? Dan is de Brug naar de Top een aanrader. Het is een prachtig initiatief! Houd daarom Brug naar de top in de gaten. 

Tijdens de eerste bijeenkomst op het kantoor van De Brauw, hebben een aantal Officieren van Justitie mij nieuwsgierig gemaakt. Daarom heb ik ter plekke een aantal visitekaartjes gevraagd, om wat meer informatie over hun vak te krijgen. Zo mag ik binnenkort bij het landelijk parket en bij een multinational een paar dagen meelopen om de praktijk van binnenuit te bekijken.

Alle juristen die zich voor dit programma hebben opgegeven waren enthousiast. Ze willen weten wat jonge juristen in een baan belangrijk vinden en hoe we tegen de rechtspraktijk aankijken. Dat maakt het nog leuker. Je wordt gekoppeld aan iemand die er graag voor je is. Veel studenten zijn verlegen en niet ervaren genoeg, dat maakt het  moeilijker de eerste stap te zetten. Ik vond het daarom prettig hoe deze studenten door de juristen ontvangen werden.

Leave a Reply