Coens column – So you wanna be…

Op deze Nationale Complimentendag wil ik graag een compliment maken aan het Midden Oosten. Ontzettend knap hoe ze het daar – met de weinige middelen die ze hebben – al weken achtereen klaarspelen om de westerse media te domineren. Soms verdenk ik John de Mol ervan een reclamestunt te hebben bedacht voor zijn nieuwe programma So you wanna be a democracy?, en dat straks Mubarak en Khadaffi live op televisie hun maskers eraf trekken, waarna de glimmende gezichten van Wendy van Dijk en Carlo Boszhard zichtbaar worden.

Maar in alle ernstigheid: kan iemand daar het Midden Oosten alsjeblieft even waarschuwen? Weten ze wel wat een democratie allemaal voor gevolgen met zich meedraagt? Democratie betekent dat wanneer je een patatje met mayonaise bestelt in een snackbar, je gefrituurde diepvriesaardappels met zoete frietsaus (35% vet) krijgt, omdat de meerderheid van Nederland dat lekker vindt. Democratie betekent dat je in de sportschool altijd moet luisteren naar muziek van componisten die hun inspiratie halen uit een heipaal. En democratie betekent ook dat je eens in de zoveel tijd ergens op moet stemmen, murw gebeukt door het wekenlange gezeur van oninteressante mannetjes en vrouwtjes die door elkaar heen praten in dienst van het landsbelang.

Er is al vaker gezegd dat democratie het minst slechte systeem is. Afgezien van de vraag of dat inderdaad zo is, blijft het een feit dat er nog altijd geen ideaal systeem is uitgevonden, en dat dat waarschijnlijk ook nooit zal gebeuren. Alles ademt ambiguïteit. De hele wereld is een groot compromis tussen onverenigbare partijen. Democratie is een agreement to disagree; ordelijke chaos. Misschien is dat wel het hoogst haalbare ideaal.

Ach, ik geloof niet in idealisme. Soms vind ik dat jammer, bijvoorbeeld wanneer ik Theodor Holman hoor praten over zijn communistische periode, waarin hij openlijk afstand deed van zijn ouders omdat zij in de ogen van het Marxisme kapitalistische fascisten waren. Wellicht zal er ook in mij ooit een opstand woeden. Een revolutie die ervoor zorgt dat mijn opvattingen diametraal tegenover mijn oude denkbeelden komen te staan. Als het zover is zal ik John de Mol bellen. Hij zal opnemen en zeggen: ‘So, Coen, you wanna be an idealist?’

Coen van Beelen

Leave a Reply