Coens column – Altijd blijven lachen?

Ik zit met een dilemma. Twee grote filosofen – ik meen dat zij in hun vrije tijd clown en acrobaat waren – zeiden in het verleden altijd: ‘wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’. Een adagium dat toch altijd wel ergens in mijn achterhoofd spookt, en dat ik in mijn leven probeer toe te passen. Toch maakt een ramp zoals in Japan, waarvan de omvang met het uur stijgt, het verdomd lastig dat te blijven volhouden. Gelukkig is daar de SGP, die beweert dat de tsunami een teken is dat Jezus binnen nu en, pak ‘m beet, 25 jaar terug op aarde komt. Toch knap hoe die gasten overal politiek van weten te maken.

Ik kan het niet helpen, maar toen ik de SGP dat hoorde zeggen zag ik meteen God voor me die na een avondje stappen honger heeft, naar de Chinees gaat en in beschonken toestand in plaats van ‘two bami’ ‘tszu wvnami’ bestelt. Typisch gevalletje van ‘oeps’. Maar even serieus: waarom openbaart de apocalyps zich altijd in internationale rampen? De gedachte aan een mondiale meltdown kwam al bij mij naar boven toen Jan Smit in 2005 de Gouden Televizier-Ring won voor zijn reallifesoap Gewoon Jan Smit.

Maar eerlijk is eerlijk, Nederlandse rampen zijn altijd van die net-niet-rampen. Neem de brand in Moerdijk begin dit jaar. Het enige beeld dat daarvan zal beklijven is dat van een spruitjesboer die in De Wereld Draait Door verkondigt dat hij zelf ’s avonds nog gewoon smakelijk zijn spruitjes verorbert. ‘En de watersnoodramp van 1953 dan?’ hoor ik u denken. Ja, oké, maar daar is nu een mooie dam gebouwd. Ook weer opgelost. Zo’n tsunami is toch andere koek. Ik vermoed in elk geval dat ze nu in Japan niet denken: ‘hè, waarom hadden wij nou niet zo’n Hans Brinkertje die zijn vinger in de dijk had kunnen steken, dan was dit nu niet gebeurd’.

Altijd blijven lachen dus, maar is dat ook mogelijk als er een nucleaire ramp dreigt? Kun je bijvoorbeeld zeggen dat een beetje radioactiviteit geen kwaad kan, dat het zelfs goed is voor de economie? Giel Beelen en Edwin Evers zijn immers al jaren radioactief, en zijn daar alleen maar heel rijk van geworden. Ach, in het verleden zijn wel meer filosofieën ontkracht, zelfs Plato had niet altijd gelijk. Wellicht moet ik mijn jeugdhelden verloochenen en constateren dat je niet altijd moet blijven lachen. Maar dan zo snel mogelijk weer wel?

Coen van Beelen

Leave a Reply