Berlijn, New York, San Francisco, Londen: Deel I

Scriptie afgerond, nog maar een enkel tentamen voor de boeg en eindelijk dat laatste essay ingeleverd: het einde van je bachelor is nabij. En dan? Stroom je meteen door naar een aansluitende master, of knijp je er even tussenuit? De mogelijkheden zijn tegenwoordig zowel letterlijk als figuurlijk grenzeloos. ‘Een half jaartje buitenland’ behoort ook tot de opties, en staat voor velen op nummer één.

De grens over
Na vier jaar braaf studeren vond ik het wel tijd voor een pauze. Wáár deze break zou plaatsvinden was voor mij al snel duidelijk: ergens buiten de Hollandse grenzen. Over de vraag wanneer ik op pad zou gaan was geen twijfel – de overgangsperiode van bachelor naar master bood een mooie kans om er tussenuit te knijpen. Alleen de meest bepalende keuze bood nog vraagtekens.

Nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje op mijn blog, de website van Slow Travel Berlin, Bang Bang Berlin en Glamcult 

Wát wil ik precies gaan doen?
Via een breed aanbod aan uitwisselingsprogramma’s, zoals Erasmus of ISEP, zou ik via de universiteit eenvoudig in het buitenland kunnen studeren. Optie twee was iets avontuurlijker van aard: een half jaar rondreizen door Zuid-Oost Azië, backpacken in Australië of vrijwilligerswerk in Afrika. Alleen de website van belangenorganisatie JoHo bood al een gigantische reeks aan mogelijkheden. Weer een half jaar langer doorstuderen zag ik echter niet zo zitten…en in m’n eentje de bush in stond ook niet bovenaan mijn keuzelijstje.

Wat het dan ging worden?
Stages! Nu is ‘kiezen’ een werkwoord waar ik weinig mee kan; ik ben er simpelweg niet zo goed in. Het bepalen van het land – laat staan de stad – waar ik een stage zou zoeken was een behoorlijke opgave, evenals de keuze voor het type werk dat ik zou willen doen. En rondreizen, studeren, een talencursus volgen…het is toch eigenlijk allemaal leuk? De tijd begon inmiddels te dringen, want wat voor plannen ik ook zou maken, de voorbereidingen moesten vroeg in gang worden gezet. Maar waarom kiezen als álle opties zo aanlokkelijk zijn – en er ook zoiets als ‘combineren’ bestaat?

Waar een wil is, is een weg
Dus werd het voor mij, na lang dubben, een mix van reizen, stage lopen en studeren. De locaties waar ik uiteindelijk voor koos lopen net zo uiteen: Berlijn, New York, San Francisco en Londen, met tussendoor ondermeer uitstapjes naar Praag, Brighton en The Hamptons. In de maanden voor vertrek ben ik druk bezig geweest met speuren naar huisvesting, stages en summer courses. Stukje bij beetje begon mijn study break steeds meer vorm te krijgen. Trein- en vliegtickets geboekt, via via een kamer in Berlijn en Londen gevonden en op goed geluk een paar stages weten te regelen. Al laat ik een deel ook aan het toeval over; spontaniteit maakt de hele belevenis nèt even wat leuker.

Eerste stop: Berlijn
Ik ben nu druk met twee stages. Voor Slow Travel Berlin, een online reismagazine dat onderdeel is van ´The Slow Movement´ en zich richt op Duitse hoofdstad, schrijf ik artikelen, recensies en interviews. Mijn werk voor Bang Bang Berlin komt daar ook in de buurt; voor hen schrijf ik recensies voor de ‘travel section’ van de website, wat geen nare klus is. Alle leuke winkels, cafes, clubs en restaurantjes moeten natuurlijk ook bezocht en gefotografeerd worden! Bang Bang Berlin is overigens een veelzijdige onderneming: creative consultancy, een website gericht op de Berlijnse mode-, kunst- en clubscene en een galerie waar pop-up stores, performances en live dj-sets plaatsvinden worden allemaal met elkaar gecombineerd. Beide stages zijn voor mij een leuke manier om de stad te leren kennen én om mijn Engelse schrijfkunsten te verbeteren.

Inmiddels zit het eerste deel van mijn ‘half jaartje weg’ er alweer bijna op. Over twee weken maak ik een korte tussenstop in Nederland, waarna ik doorvlieg naar New York. En daar wachten weer genoeg nieuwe uitdagingen! Ik zal een kunstenaar assisteren in zijn atelier in Williamsburg, een vriendinnetje opzoeken die stage loopt bij de non-profit kunstorganisatie Residency Unlimited en een upcoming modefotograaf interviewen voor Glamcult Magazine. En wie weet wat er nog meer op mijn pad komt.. 

Leave a Reply