Wedstrijdcolumn Pieter Groenewege: Brief aan mijn bovenbuurman

Beste bovenbuurman,

Reeds enkele weken heb ik de eer gehad dagelijks zo rond tien uur ’s avonds te mogen genieten van uw engelenzang, dat u steeds stijlvol begeleidt met uw engelenharp. Uw door mij onbetaalde concerten houden vaak urenlang aan. Via deze weg wilde ik u hiervoor mijn grootse waardering doen toekomen.

Uw stem is van ongeëvenaarde kwaliteit. Ze is zo kraakhelder en toonvast, dat sinds u begonnen bent met uw scanderingen het ongedierte in mijn kamer zijn heil elders heeft gezocht (hopelijk in uw mond, waar het optimaal van uw stembanden kan genieten) en ze is zo vol en zoet van klank, dat steeds als u zingt, mijn geluidsinstallatie begint mee te zoemen op uw toon, onderwijl zo nu en dan knarsend en piepend tot stilte bedarend. Uw zang bezorgt mij zoete dromen, ja, waarin ik u vaak voor mij zie als zojuist onthoofde melaatse zedendelinquent, die met zijn nagorgelende strottenhoofd de omstanders danig weet te bekoren.

En ook uw luxe luit, ja, ze bezorgt mij weeën van genot. Wekenlang heb ik kunnen horen hoe die klankkast zelfs ongestemd tot ongelooflijke tonen in staat is. Zelf beschikt u over zo een kunde, dat ik mij zelfs al eens heb vergist, of ik naar u, of naar een van het dak gevallen en zonet gelande lading harpen zat te luisteren. Maar nee, het was weer u die me verblijdde met uw onovertroffen kwaliteiten.

Toch is deze dankbrief niet compleet zonder te beschrijven hoe u de kunst van het tokkelen en de zangkunst op sublieme wijze combineert. Uw talenten zijn zó verstrekkend, dat u vaak tijdens het plectrale spel uw muziek weet te begeleiden met hemelse klanken van rockbands uit de jaren ’70, waarvan vaak niet de zanger, maar zijn keelkanker het loflied opstak. Wat fijn, dat ik nu zowel van uw als van zijn gerochel tegelijk kan genieten.

Ik weet: ik heb nog niet genoeg lof geuit, maar woorden schieten tekort bij het beschrijven van uw talloze talenten. Ik hoop dat mijn grootse dank tot u is overgekomen. Ik verwacht ook dat uw talenten niet onontdekt zullen blijven en dat vele andere omwonenden mijn dank aan u delen.
Ha(r)telijke groeten,

Uw onderbuurman,
Pieter Groenewege

Leave a Reply