Coens column – Doorzie ironie

Quizvraag: Lars von Trier was dit jaar niet langer welkom op het filmfestival van Cannes omdat:
a: hij drie vrouwelijke journalisten tijdens het festival heeft verkracht en bezwangerd.
b: hij in zijn hotelkamer is opgepakt terwijl hij bezig was een bom te fabriceren.
c: uit dna-onderzoek is gebleken dat hij Lars von Trier helemaal niet is.
d: hij tijdens een persconferentie een grapje maakte waar de woorden ‘joden’, ‘Hitler’ en ‘nazi’ in voorkwamen.

Ik geef toe, het is een moeilijke vraag. En voordat Google wordt geraadpleegd zal ik het maar gewoon zeggen: het is antwoord d. Ja, lieve lezers, ik begrijp de verontwaardiging die zich aftekent op jullie gezichten. Want, denkt eenieder van jullie, hoe is het in godsnaam mogelijk dat er anno 2011 nog steeds geen grappen mogen worden gemaakt over dergelijke zaken?

‘De slachtoffers leven nog steeds’, zeggen sommigen. Tja, als dat een criterium is dan ben ik bang dat er nog maar heel weinig onderwerpen overblijven. Een programma als Kopspijkers zou nooit hebben bestaan (of beter gezegd: was na één aflevering van de buis gehaald), cabaretiers en cartoonisten zouden zich moeten laten omscholen en Clarence Seedorf zou nog gewoon penalty’s durven nemen.

‘Maar meneer, de Holocaust is wel mooi het ergste leed dat de mensheid ooit is overkomen.’ Goed, daar valt natuurlijk over te discussiëren, maar dan nog, is dat een reden om er maar geen grappen over te maken? Waar ligt de grens? Meer dan drie miljoen slachtoffers betekent: geen grappen meer? Maar humor helpt juist om leed te verwerken, om met het verleden om te kunnen gaan, om krampachtigheid te verliezen.

Het is juist die krampachtigheid wanneer het gaat om de Tweede Wereldoorlog die me zo tegen de borst stuit. Natuurlijk, het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar ik vind het kortzichtig om die gebeurtenis op een historisch voetstuk te plaatsen in het Heel-Erge-Dingen-Museum met een bordje ‘niet aankomen’ eropgeplakt. Wie wordt daar beter van? Ik denk alleen maar de heer A. H. (En nee, dan bedoel ik niet die ene supermarkt; die heeft weer heel andere marketingstrategieën.)

Laat die krampachtigheid dus varen. Laat Lars von Trier zijn grappen maken. Vraag waarom hij vandaag zijn uniform niet draagt. Bekijk zijn geniale films en concludeer dat hier een groot kunstenaar aan het werk is.

En misschien het belangrijkste: doorzie ironie.

Coen van Beelen

Leave a Reply