Lustrumconcert Collegium Musicum: ‘War Requiem’

Het Leids Studenten Koor en -Orkest Collegium Musicum (CM) bestaat dit jaar 75 jaar. Reden voor vele lustrumactiviteiten, met op 18 juni een jubileumconcert als spectaculaire afsluiting. Het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten zal dan ten gehore worden gebracht in de Hooglandse Kerk. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Meer informatie en reserveren op de website van Collegium Musicum

Bijzonder concert
‘CM heeft nog nooit zo’n groot werk uitgevoerd. Er doet een koor van 150 mensen mee, een groot symfonieorkest, een kamerorkestje, een kinderkoor, twee dirigenten en drie solisten. Dat zijn in totaal meer dan 250 mensen’, vertelt Marie-Astrid Hoogerwerf, voorzitter van de lustrumcommissie. Maar ook het stuk zelf is erg bijzonder: ‘In plaats van alleen een traditioneel requiem, heeft de componist gedichten van de dichter Wilfred Owen gebruikt, die hij schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze gedichten worden gezongen door de tenor- en baritonsolist, onder begeleiding van het kamerorkest. Britten heeft dit heel vernuftig vermengd met het ‘traditionele’ requiem, zodat de tekst en de muziek elkaar perfect ondersteunen. Bovendien is het lustrumconcert extra bijzonder omdat niet alleen huidige leden meedoen, maar ook oud-leden. Het oudste lid dat meedoet heeft in 1967 in het bestuur van CM gezeten!’

Geslaagd lustrum
Van een openingsfeest, een ouderdag tot een oudbesturendiner: de lustrumactiviteiten tot nu toe zijn een groot succes. ‘Als lustrumcommissie zijn wij erg blij met de enthousiaste reacties van oud-leden, die zich nog steeds betrokken voelen bij de vereniging’, aldus Hoogerwerf. Myrthe Sietsma, voorzitter van CM, vult aan: ‘Het is als 75ste  bestuur mooi om te merken dat CM enorme ontwikkelingen heeft doorgemaakt, maar dat de goede sfeer en de gemeenschappelijke vreugde die men met elkaar deelt bij het maken van muziek onveranderd zijn gebleven.’

Over Collegium Musicum
Het Leids Studenten Koor en -Orkest Collegium Musicum werd opgericht in 1936 en is met meer dan 150 leden het grootste studentenorkest van Leiden. CM geldt als ‘huisorkest’ van de Universiteit door geregelde optredens bij universitaire hoogtepunten, zoals de opening van het academisch jaar. Maar ook voor de leden vervult het orkest een belangrijke functie. Hoogerwerf: ‘Wat CM zo bijzonder maakt, is het feit dat je met de hele vereniging toewerkt naar een concert. Daarnaast is de combinatie van muziek en gezelligheid wat ons betreft een hele goede. Veel leden komen bij CM eindelijk mensen tegen die ook van klassieke muziek houden. We delen allemaal dezelfde passie.’

Lustrumconcert Collegium Musicum
Benjamin Britten – War Requiem
Zaterdag 18 juni, 20.15 uur
Locatie: Hooglandse kerk
Prijs: 1e rang: (19,50/17,50), 2e rang: (17,50/15,-/10,-)

Leave a Reply