“Strasbourg, mon amour…”

Tijd om nieuwe grenzen te verkennen. Stage lopen in het buitenland! Eind mei begon mijn nieuwe avontuur: Straatsburg.

Gelukkige samenloop van omstandigheden 
“Probeer het eens bij het Europees Audiovisueel Observatorium van de Raad van Europa," adviseerde een Zweedse advocate van Bird&Bird, die zelf ooit stage heeft gelopen bij de Raad van Europa. Tijdens mijn Haagse stage bij Bird&Bird fascineerde mediarecht mij enorm: filmindustrie, journalistiek, portretrechten. Hun Zweedse kantoor heeft een zeer goede Mediarechtpraktijk; goede juristen, goede locatie, goede markt. Ik was zelfs al begonnen aan een taalcursus Svenska för nybörjare, zo graag wilde ik naar Zweden. Maar in de zomermaanden bleek er voor een buitenlandse stagair niet veel te doen.

Meer over: mijn studieavontuur in München | een leerzame stage in Den Haag 

Tweeduizend geïnteresseerden uit zevenenveertig landen
Het is moeilijk om in een grote organisatie binnen te komen. Van ruim tweeduizend geïnteresseerden uit zevenenveertig landen, werden er vorig jaar tweehonderd toegelaten. Eerlijk gezegd, had ik geen hoop. Soms heb ik het gevoel dat niet alle e-mails en brieven gelezen worden. Om mijn kansen te vergroten besloot ik op drie manieren te solliciteren. Naast een recruiter, mailde ik het hoofd van de juridische afdeling en stuurde ik per post een brief. Of het puur een toeval was of niet, maar binnen tien dagen had ik een positief antwoord. Ik moest alleen bevestigen dat ik een burger ben van een van de lidstaten. Verder moest ik akkoord gaan met het feit dat mijn stage onbetaald is. “Onbetaald?” Dat interesseerde mij helemaal niet. Ik ben toegelaten! Dat was het enige wat voor mij telde.

Straatsburg
Deze kleine stad heeft een rijke geschiedenis die zowel door Frankrijk als door Duitsland gedeeld wordt. Door deze biculturele mix wordt Straatburg beschouwd als DE Europese hoofdstad. Niet alleen de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement zijn hier gevestigd, maar ook het hoofdcommando van Eurocorps, het rekencentrum van de Europese politie Europol.

In 2008 ben ik voor het eerst in Straatsburg geweest. Een driedaagse reis was een afsluiting van de collegeserie ‘Mensenrechten’, die door studievereniging ELSA werd verzorgd. Wat me toen en nu ook opviel, waren kleine mooie antieke balkonnetjes. Ik loop door de straten en kijk vol bewondering naar deze prachtige creatie. Niet alleen de vorm en versieringen zijn mooi, het doet je denken aan de schattige Madurodamminiaturen.

In de volgende reportage besteed ik aandacht aan de inhoudelijke kant van mijn stage.

Leave a Reply