Leidse studenten maken nachtelijk museumbezoek mogelijk

Aanstaande zaterdag vindt de Leidse Museumnacht plaats, een evenement volledig georganiseerd door studenten. Dit jaar alweer voor de derde keer. Zijn Leidse studenten en organisatie een goede combinatie? ‘We hebben het weer nog niet geregeld, de zon is vast al gereserveerd!’

In 2009 kwam heren dispuut AquaVite van studentenvereniging Quintus met het initiatief, naar aanleiding van het zesde lustrum van de vereniging. Zij gaven het stokje door.

 

Meer informatie: Museumnacht Leiden | A.l.s.v. Quintus  

Eigenwijze musea
In de mensa van Quintus zitten ze bij elkaar, de organisatie van de derde Museumnacht Leiden. Sinds oktober vergaderen ze elke week met elkaar. De meeste leden zijn al wat ouder: Kees de Graaf, penningmeester, is als zesdejaars de oudste. ‘We willen vooral oudere leden die al veel commissie-ervaring hebben in de organisatie’, vertelt Laura Brandwacht, voorzitter: ‘De musea kunnen soms nogal eigenwijs zijn en het is daarom belangrijk dat je sterk in je schoenen staat.’ Maar als één van de twee mannen tussen acht vrouwen is dat soms lastig, bewijst de Graaf: ‘Soms gaat een vergadering wel erg lang over dingen die wij als mannen niet zo boeiend vinden, zoals de kleur van het giletje. Ik wilde er eigenlijk niet eens een, maar dat heb ik al snel opgegeven…’

Hoofd uit de boeken
‘Het organiseren van de Museumnacht zie ik als een kans om me te ontwikkelen’, vertelt Suzanne van Hal, lid logistiek: ‘het is namelijk echt een professioneel evenement dat we neerzetten. Ik studeer CMV (culturele en maatschappelijke vorming red.) aan de hogeschool in Leiden, dus het heeft ook een duidelijke link met mijn studie.’ De rest van de leden hebben studiegewijs een minder grote band met het evenement: er zitten onder andere Rechten-, Nederlands- en Wiskundestudenten in de organisatie. Van Hal: ‘Maar we willen het allemaal erg graag: het is een mooie kans om iets buiten je studie om te doen en niet alleen met je hoofd in de boeken te zitten.’

Voorbeeldfunctie
In welk opzicht fungeren de heren van AquaVite als voorbeeldfunctie voor de Leidse Museumnacht? ‘Het is meer dat je nu weet dat het mogelijk is’, aldus de Graaf, penningmeester. Ik was er anders zelf nooit opgekomen.’ Van Hal vult aan: ‘Zij zijn echt de oprichters en hebben het concept in Leiden neergezet. Het geraamte staat, de invulling is elk jaar weer anders.’ Zo zal de opening dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren: een grote lichtshow van Mr. Beam, in plaats van verspreide openingen. Ook is het vervoer dit jaar veel meer een onderdeel van het programma: van een dj op de openluchtdubbeldekkerbus tot geheim vervoer naar museum Boerhaave. Brandwacht: ‘Een hint? Het maakt in ieder geval meer geluid dan vorig jaar.’ Toen werden mensen door middel van een stille fanfare naar Museum Boerhaave geleid.

Actief en passief
Op welk programmaonderdeel is de organisatie nu het meest trots? Nelleke Groot, lid PR: ‘Dat is toch het geheel, toen ik vanmiddag het programmaboekje in elkaar aan het zetten was dacht ik: “Wow, wat hebben we eigenlijk veel!” Van Hal: ‘Dat is ook ons doel geweest voor dit jaar: dat er in elk museum iets actiefs en iets passiefs te doen zou zijn. Actief houdt in dat je echt onderdeel wordt van het programma, passief dat je alles over je heen laat komen.’

Andere steden
De Museumnacht wordt ook in andere Nederlandse steden georganiseerd, zoals in Amsterdam en in Rotterdam. ‘Maar daar is het heel anders, omdat het door de musea zelf georganiseerd wordt, niet door studenten. Bovendien is Leiden erg uniek omdat alle musea zo dicht bij elkaar liggen, daardoor is het veel overzichtelijker. Museumnacht in Leiden betekent één groot spektakel, je kán er gewoonweg niet omheen’, aldus de organisatie.

Toekomst
De telefoonrekening van de twee PR-dames is de afgelopen maanden verdubbeld, zoveel hebben ze met elkaar gebeld over de Museumnacht. Een bewijs dat het erg veel tijd kost om de Museumnacht te organiseren, vinden ze: ‘Het moet echt vanuit jezelf komen, ook omdat er geen vergoeding tegenover staat.’ Of er in de toekomst genoeg animo zal zijn om deze zware taak over te nemen durft Brandwacht niet met zekerheid te zeggen: ‘Het liefst houden we de Museumnacht natuurlijk binnen Quintus, maar als het niet anders kan moeten we het misschien opengooien. Liever dat dan dat er in de toekomst geen Museumnacht meer is.’

Leave a Reply