Studenten Xtra: Rob Alkemade en Werner van der Wolf

Vliegende dokters fietsen door Kenia
‘Ondanks het feit dat wij studenten zijn en in de weelde van de westerse wereld leven, proberen wij de mensen in Afrika door deze actie een warm hart toe te dragen’, aldus de twee bijna afgestudeerde Leidse geneeskundestudenten Rob Alkemade (24) en Werner van der Wolf (24) in hun sponsorbrief. In oktober 2011 doen zij mee aan een zware zesdaagse mountainbiketocht dwars door Kenia, om geld op te halen voor AMREF Flying Doctors. Ze ondersteunen de projecten van deze organisatie door  tienduizend euro aan sponsorgeld te verzamelen voor de Kenya Classic.

 

Wil jij Rob en Werner sponsoren: Rob Alkemade | Werner van der Wolf

Oogonderzoek in Uganda
Met een tosti en een biertje zitten ze in HePatho, de bar voor Leidse geneeskunde studenten in het LUMC. Rob en Werner kennen elkaar al vanaf het eerste jaar van Geneeskunde, nu bijna zes jaar. Hoe ze op het idee zijn gekomen om mee te doen aan de Kenya Classic? Werner las een aankondiging in de Arts & auto en het leek hem meteen geweldig om mee te doen. Hij dacht dat het ook wel iets voor Rob zou zijn. Begin februari gaf Werner zich op, Rob volgde twee weken later: hij moest er nog even over na denken. Beide heren zijn al één keer eerder in Afrika geweest. In de zomer van 2008 hielpen ze mee aan de bouw van een ‘schooltje’ in Uganda, in de woorden van Rob. ‘Nou’, nuanceert Werner, ‘dat was toch wel een behoorlijke school. Bovendien hebben we daar een zelf opgezet oogonderzoek uitgevoerd. Dit hebben we heel simpel aangepakt met behulp van een zelfgemaakt kartonnen bord. Het was erg indrukwekkend om te zien dat kinderen van dertien jaar door ons voor het eerst in aanmerking kwamen met medische zorg.’

AMREF Flying Doctors is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor een betere gezondheid in Afrika. AMREF wil dat een goede gezondheid voor alle Afrikanen toegankelijk wordt. AMREF Flying Doctors werkt samen met de lokale bevolking en voert ook lobby en overleg met instanties en regeringen. 

Reden voor Rob en Werner om mee te doen aan dit project van AMREF Flying doctors. Tijdens de mountainbiketocht bezoeken ze namelijk ook projecten van de organisatie om mee te werken.

Fiets met een mandje
Op de vraag of ze al druk aan het trainen zijn begint Werner hard te lachen. Rob loopt stage in Nootdorp en fietst elke dag van zijn woonplaats Voorschoten heen en terug: ‘Dat is al iets.’ Werner heeft altijd veel gevoetbald, ‘dus met de conditie zit het in ieder geval wel goed.’ Ze hebben nog geen mountainbike gekocht. Rob is vandaag zelfs op de fiets van zijn moeder inclusief mandje voorop naar het ziekenhuis gekomen. Maar als ze die wel hebben gaan ze meer trainen, op het mountainbikeparcours in Katwijk bijvoorbeeld. De Kenya Classic is 360 kilometer in totaal, van Nairobi omlaag naar de Kilimanjaro. ‘Als je hard doorwerkt zou je dat in principe in twee dagen kunnen doen, maar off-road, met 35 graden, een vochtig klimaat en een gemiddelde hoogte van 1400 meter wordt dat een heel ander verhaal’, legt Werner uit. De tocht zal zes dagen duren, het verblijf in tenten en het eten wordt door de organisatie geregeld. Hoewel ze verwachten dat de tocht vermoeiend zal zijn, denken ze dat ze tegelijkertijd enorm veel energie krijgen van zowel het fietsen als van de vele indrukken.

Rommel  verkopen en tuintjes omspitten
Rob en Werner zijn al begonnen met sponsorgeld ophalen. Ze hebben al een aantal bedrijven aangeschreven, maar gaan ook langs bij vrienden en familie: ‘Mijn buurvrouw wil me in ieder geval al sponsoren!’, roept Werner uit. Het is een moeilijke tijd om sponsors te vinden, maar ze hebben creatieve plannen: zo willen ze met Koninginnedag spullen verkopen en mensen tegen betaling de toren in Voorschoten laten beklimmen. Ook laten ze shirtjes bedrukken, waar bedrijven die hen willen sponsoren hun logo op laten drukken. ‘Of we gaan tuintjes omspitten’, oppert Rob. Werner: ‘Nou, dat mag jij doen. Oké, alleen kleine dan.’ 

Leave a Reply