Berlijn, New York, San Francisco, Londen: Deel III

In mijn half jaartje steden-hoppen ging ik van Berlijn naar New York, plakte er nog even twee weken San Francisco tussen, en eindigde in Londen, waar ik mijn zomer heb doorgebracht.

‘Dat zal wel wennen zijn’, kreeg ik van veel kanten te horen. Na al die tijd proeven van het leven in een wereldstad weer in het kleine Leiden. Het was ook even wennen, ja. Maar na een paar dagen is alles weer als vanouds en lijkt het alsof je nooit bent weggeweest. Op de fiets de grachtjes af, iedere zaterdag naar de markt, kopje koffie bij ‘t koffiehuisje op de hoek van het Gerecht – het is nooit anders geweest.

Maar goed, Londen. Ruim driekwart jaar terug had ik het plan opgevat om ook de Britse hoofdstad in mijn reisschema op te nemen, zonder idee van wát ik daar precies zou gaan doen. Iets ‘studie-gerelateerds’ moest het worden, dat wel. Na uitgebreid speurwerk op de website van The University of the Arts, was ik eruit: het werd een summercourse. Uit een enorm breed aanbod aan cursussen, van patroontekenen tot ‘Visualising Complex Ideas‘ en multimediaal verhalen vertellen, wist ik er uiteindelijk twee te kiezen: English for Art en English for Fashion, met het idee mijn kennis van de Engelse taal binnen die vakgebieden eens goed bij te spijkeren.

Ik had telkens twee weken – van maandag tot en met vrijdag – les, zo’n vier uur per dag. Over de locatie mocht ik niet klagen: het gebouw van de fameuze mode-opleiding Central Saint Martins vormde het decor van mijn trainingen in de Engelse taal. De lesprogramma’s, opdrachten, roosters en andere details zal ik jullie overigens besparen. Wel noemenswaardig waren mijn klasgenootjes, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld. En daarmee komt ook het grootste minpunt van het hele avontuur naar boven: iedereen had een ander niveau qua Engels, en dat niveau was in de meeste gevallen niet érg hoog. Bij deze een kleine tip van mijn kant: check voor je een taalcursus boekt of de groepen worden ingedeeld op level…

Voor summercourses hoef je overigens niet per sé de grens over. Ook Universiteit Leiden biedt – naast bijna alle andere Nederlandse universiteiten – een breed scala aan cursussen aan. Net als de buitenlandse varianten helaas niet kostenloos, maar een leuke en bovendien leerzame manier om je zomer net wat meer inhoud te geven (naast de wekenlange strandvakanties natuurlijk). Bovendien vormt het een mooie overgang van ‘vrijheid-blijheid’ naar de drukke start van een nieuw collegejaar in september. Ik had in ieder geval een stuk minder moeite op gang te komen tijdens de eerste weken van mijn master Journalistiek & Nieuwe Media. Maar ik heb nog even te gaan …

Nieuwsgierig naar meer? Neem een kijkje op mijn blog, Journal of the Like-Minded, de website van The University of the Arts of de pagina over de zomercursussen van de Universiteit Leiden.

Leave a Reply